60% от малките фирми с доста по-скъп ток от юли

Енергийният регулатор променя ценообразуването за доставчиците последна инстанция

60% от малките фирми с доста по-скъп ток от юли

Едва около 40 процента от малките фирми, които от 1 юли 2021 г. нямат право да се ползват от държавно определените цени на тока, са си избрали търговец на електроенергия от свободния пазар. Това сочат данните на трите електроснабдителни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", които до преди ден приемаха заявления за смяна на доставчика.

На 10 юни изтече крайният срок за преминаването към борсовите цени на електроенергията, което означава, че 60 на сто от т.нар. небитови клиенти от 1 юли 2021 г. ще бъдат пратени към доставчик от последна инстанция (ДПИ), каквито лицензирани дружества имат отново ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". При ЧЕЗ това ще се случи за около 81 хиляди клиенти или 74 на сто от потребителите, които трябва да си избират нов доставчик. От ЕВН около 60 хил. потребители или близо 65 на сто ще отидат на скъпата енергия, а при "Енерго- Про" това ще се случи с около 41 хил. абонати или над 50 на сто от всички небитови клиенти. Общо 180 хил. от 300 хил. такива клиенти – повечето от тях фризьорски салони, обущарници, книжарници, с малки сметки от 30-40 лв. месечно, от 1 юли автоматично отиват към ДПИ.

Цените на този вид доставчик са доста по-високи от пазарните. Но при сметка, равна на битово потребление, повишението на месечните разходи за подобен дребен бизнес няма да е толкова голямо, че да накара клиентите да се занимават административно с избор на нов доставчик, сключване на договори, евентуално подаване на графици за необходимото им потребление и прочие неща, затрудняващи битието на дребните предприемачи.

Колко ще им струва това, никое от електроснабдителните дружества не се наема да коментира, защото предстои промяна в методиката за образуването на цените на доставчиците последна инстанция. Досега те се определят месец за месец като количествата енергия се купуваше от държавната НЕК като обществен доставчик, но имаше възможност това да става по преценка на дружествата дори по тарифи доста над борсовите и така на клиентите да се предлагат необосновано високи цени. От 1 юли 2021 г. обаче НЕК спира да е обществен доставчик, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече няма за определя квоти електроенергия, които избраните от нея електроцентрали да са длъжни да продават на НЕК по регулирани цени, а електрическата компания на свой ред да препродава на електроснабдителните дружества. Те вече ще си купуват необходимите им обеми ток от борсата, включително и нужните им като ДПИ количества.

Затова и КЕВР променя методиката за образуване на тарифите за ДПИ като компонентата ще включва 80% от цената на борсовия сегмент ден напред в часа на доставката и 20 на сто ще е цената за недостиг на ток от балансиращия пазар. Това ще се умножава по коефициент доставка от ДПИ, който ще е 5 процента.

Новата методика ще бъде разгледана на обществено заседание следващия понеделник. От КЕВР не можаха да се ангажират с коментар дали това ще свали или увеличи сегашните цени на ДПИ, тъй като всичко ще зависи от постигнатите тарифи на борсата за ток, но посочиха, че новият начин за ценообразуване е по-справедлив и по-контролируем.

Регулаторът посочва в мотивите си към новата методика, че досега не е имал възможност да контролира ефективно как различните доставчици от последна инстанция са си определяли цените, тъй като формулата по предишната методика е била много сложна.

"Не на последно място, следва да се отбележи, също така, че действащата методика не ограничава ДПИ да закупуват енергия по цени по своя свободна преценка, които могат да надвишат дори в пъти пазарните такива, което позволява злоупотреби и не би трябвало да се допуска с оглед на факта, че снабдяването с електрическа енергия от ДПИ е услуга от обществен интерес", аргументират се още от КЕВР.

Новата формула, според регулатора, ще гарантира, че заплащаните от клиентите на ДПИ цени ще бъдат във всеки един момент значително по-високи от пазарните и така те няма да имат стимул да остават дълго при този вид доставчик. Но в същото време ще се предотвратяват необосновано високи цени за доставка, а такива, които да осигуряват приемлива възвръщаемост от предоставянето на услугата.

По този начин се осигурява по-голяма равнопоставеност, предвидимост и сигурност в отношенията между ДПИ и техните клиенти, допълват от КЕВР.

Очакванията са новото ценообразуване да влезе в сила именно от 1 юли, когато въпросните около 180 хиляди небитови клиенти ще се озоват автоматично при доставчик от последна инстанция. Предвид наистина неголемите за бизнес обекти сметки за ток и незаинтересоваността на техните собственици предстои да се види дали ще има финансови проблеми при редица от тях и това ще ги стимулира да си намерят търговец на ток, който имат право да сменят дори всеки месец, ако искат, или статуквото ще се запази. Това ще стане ясно обаче едва към края на август, предвид обстоятелството, че тогава тези фирми ще получат юлските си и първи при ДПС по-високи сметки за ток.

При всички положения доста красноречив за опита на предишното правителство на ГЕРБ да извърши настояваната от ЕК либерализация на пазара на ток у нас е броят на фирмите, предприели действия да спазят законовите изисквания. И то при положение, че бяха приети още миналото лято със срок за влизане в сила миналия октомври, но със задължителния преходен период до края на юни 2021 г., за който дори имаше искания да бъде удължен.

Провалът на предпочетения от ГЕРБ модел на освобождаване на пазара на ток точно по този начин се допълва и от неуспеха на управлението на Бойко Борисов да въведе енергийни помощи за уязвимите потребители. В негативната сметка влиза и забавянето на механизмите за предоставяне на държавни субсидии за капацитет, които можеха да осигурят малко по-дълъг живот на въглищните централи, за да успеят те да се трансформират към по-чисто производство по-лесно.

На следващия министър на енергетиката няма да му е лесно да се справи с тези мини, водещи до все по-високи цени на енергоизточниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?