60% от учениците са жертва на семеен тормоз заради оценки

Янка Такева

70% от децата в България са жертва на насилие в семействата си, най-вече заради ниски оценки, твърди Синдикатът на българските учители, предаде БНР.

"60 процента от това насилие се дължи на това, че родителите имат претенции към поведение, свързано с оценките в училище", заяви Янка Такева, председател на синдиката.

Агресията и към учениците, и към учителите е сред най-големите проблеми на образованието, смята Такева.

"45% от учителите търпят насилие, както българският учител обича да казва - от глезените родители или от тези, които не знаят какво искат", допълни тя.

Председателят на синдиката Янка Такева участва в среща с ръководството на партия АБВ, на която бяха обсъдени проблемите пред българското образование, допълни още националното радио.

От партията настояват за увеличаване на средствата за сектора от сегашните 3.6% на 5% от брутния вътрешен продукт.

Необходимо е ново увеличение на учителските заплати, които да достигнат поне 10% над средното за страната възнаграждение, смята Янка Такева.

Допълнителните средства за образование трябва да дойдат от справянето с контрабандата, горивата и цигарите, обясни лидерът на АБВ Румен Петков. "Не бива над преодоляването на тези действия да се гледа само като на повишаване на пенсиите и повишаване на заплатите в държавния сектор", каза той.

В момента за образование в България се отделят 3.6% от БВП - доста под публичния ресурс за този сектор в другите страни от ЕС.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?