60 са вече жертвите на насилието в Судан

Лондон, Вашингтон и Осло разкритикуваха действията на военната хунта

60 са вече жертвите на насилието в Судан

Броят на убитите в Судан, откакто силите за сигурност щурмуваха протестен лагер, разположен пред министерството на отбраната в Хартум, нарасна значително. Жертвите са вече 60, съобщава лекарска организация, свързана с опозицията в Судан, предаде Ройтерс. По-рано се съобщаваше за 40 убити.

Преговорите между Преходния военен съвет - военните, поели властта в Судан от 11 април - и опозицията бяха преустановени заради дълбоки разногласия по въпроса кой да оглави тригодишния преходен период към демокрация.

Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание миналата нощ при закрити врата след кървавите репресии над протестите в Судан и призива на военните на власт в Хартум в срок от девет месеца в страната да бъдат свикани избори, предаде Франс прес.

"Трябва да се върнем на масата за преговори възможно най-бързо", заяви германският посланик в ООН Кристоф Хойсген преди заседанието, поискано от страната му и Великобритания.

Призивът на Военния преходен съвет за произвеждане на избори в рамките на девет месеца, беше осъден от Лондон, Вашингтон и Осло.

"Да се призовава сега за предсрочни избори, е отказ от демокрация", заяви германският посланик в ООН и подчерта, че условията за организиране на избори не са налице.

Генералният секретар на ООН осъди в понеделник прекомерното използване на сила от суданските сили за сигурност. Антониу Гутериш призова за възобновяване на преговорите за мирно предаване на властта на цивилно правителство.

Вчера военните, които управляват Судан, откакто на 11 април свалиха от власт президента Омар Башир, обявиха, че анулират всички мерки, за които се бяха договорили с протестиращите и до девет месеца ще има избори.

В сряда обаче председателят на Преходния военен съвет (ПВС) в Судан заяви, че съветът все още има готовност да преговаря с опозиционните групи без предварителни условия, предадоха Ройтерс и АП.

Генерал-лейтенант Абдел Фатах ал Бурхан посочи това в изявлението си по случай мюсюлманския празник Айд ал Фитр (Рамазан байрям).

Водачите на протестите в Судан отхвърлиха призива, като казаха, че армията не може да има сериозни намерения за диалог, докато войските продължават да стрелят и убиват демонстранти.

Говорител на протестиращите заяви, че те ще продължат своята кампания за оказване на натиск върху армията да предаде управлението на гражданска власт.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?