600 публични фигури трябва да декларират за конфликт на интереси

До края на месеца над 600 лица на публични длъжности трябва да подадат декларации за конфликт на интереси, стана ясно от думите на председателя на парламентарната подкомисия Олимпи Кътев (НДСВ), която следи за такъв конфликт.

Законът за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси влезе в сила от 1 януари т.г., а идеята за приемането му бе на премиера Сергей Станишев след скандала в пътната агенция и отстраняването на шефа ѝ Веселин Георгиев под натиск от ЕС.

Самият Кътев даде пример и в четвъртък пръв от народните представители внесе декларация във водената от него подкомисия, а преди него това са сторили и министрите от квотата на НДСВ Меглена Тачева и Николай Василев.

До края на януари същото трябва да направят президентът, вицепрезидентът, народните представители, премиерът, министрите, областни и зам.-областни управители, кметове, висши магистрати, шефове в БНБ, в здравната каса, омбудсманът и други.

Декларациите им ще бъдат публикувани на сайта на подкомисията в началото на февруари, посочи Кътев. След това членовете ѝ ще проверяват документите и ще излязат с решения по тях.

"Ще ни отнеме повече време, но си заслужава да се постараем, защото общественият интерес и този от страна на Брюксел, са големи", обясни председателят на подкомисията.

Ще се постараем да проверим всички декларации на заемащите висши места, а не избирателно или по сигнал, допълни той.

Запитан за съдържанието на декларацията си, Олимпи Кътев каза, че в нея е посочил, че е теглил ипотечен кредит от 100 000 евро, защото заедно с брат си на семеен терен ще строят жилищна кооперация в столичния кв. "Витоша".

"Теренът е наследствен, аз съм от Драгалевци, а драгалевчани имат доста имоти в атрактивни части на София", уточни той.

В отговор на друг въпрос бившият управител на София област уточни, че зет му няма ВЕЦ, а е наемен работник в италианска фирма, която съвместно с община Своге реализира проект за над 100 милиона евро. Зет ми няма дялово участие във фирмата, каза Кътев.

Споделяне

Още от България