Със съгласието на синдикатите

600 работници ще бъдат освободени от ВМЗ Сопот

Съкращенията отварят врата за бърза продажба на завода

600 работници ще бъдат освободени от ВМЗ Сопот

600 работници ще бъдат съкратени във ВМЗ Сопот, а не планираните 900 души. Това са се договорили синдикатите и ръководството на завода.

 

Иванка Иванова от КНСБ съобщи, че управлението на предприятието е настоявало за освобождаването на 900 души от общо 3200 служители, но са склонили на по-малко. В същото време има работници, които напускат по собствено желание или се пенсионират, като само от началото на януари това са 60 души.

 

Със съкращенията се отваря вратата към приватизацията на завода, като е възможен и по-засилен интерес към сделката.

 

"300 души са си 300 души. Това е някакво постижение все пак. Утре, ако започне някаква работа в завода, тези хора може и отново да се върнат на работа", коментира Димитър Атанасов от КТ "Подкрепа".

 

Напрежението в сопотското предприятие ескалира, след като по-рано този месец се провали очакваната сделка с единствения кандидат-купувач "Емко" ЕООД, на когото се разчиташе да тушира социалното напрежение заради неизплащаните заплати.

 

Фирмата не внесе задължителния депозит от 3 млн. евро, но действителната причина за провала на процедурата бе нежеланието на синдикатите да се съгласят на съкращения.

 

Това развитие на ситуацията принуди правителството да преведе 4 млн. лева за заплати и да започне процедура по изваждането на предприятието от забранителния списък за приватизация и продажбата му без стратегия, в която да бъде заложено условие да не се съкращават работници.

 

В четвъртък започват нови преговори между синдикати и ръководството на завода за изготвяне на процедура за съкращаване на работниците, която ще включва изготвяне на критерии, по които ще се подбират хората, които ще бъдат освободени.

 

Частни фирми от област Пловдив вече обявиха, че могат да осигурят около 400 работни места за съкратени служители от ВМЗ-Сопот.

 

В четвъртък пред Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов съобщи, че българско-германски центрове ще осигурят на над 300 души възможност да се преквалифицират.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?