600 столични деца чакат за рехабилитация, няма капацитет да бъдат поети

Близо 600 деца само в столицата чакат с месеци за рехабилитация. Това каза в понеделник директорът на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа "Св. София" Иван Чавдаров.

Той отбеляза, че в страната има едва пет заведения, които са пригодени за рехабилитация на деца – в София, Банкя, Пловдив, Котел и Момин проход, където дори се е наложило да се насочат пари от благотворителния фонд "Българската Коледа" за закупуване на апаратура.

Проблем има не само при детските процедури, стана ясно още на пресконференцията. Специалисти в областта изразиха тревога, че клиничните пътеки по физикална медицина и рехабилитация са крайно недофинансирани, а рехабилитационните процедури не са достатъчно.

По думите на националния консултант по физикална медицина и рехабилитация Елена Илиева, за пациент, претърпял инсулт, се предписва рехабилитация два пъти по седем дни в годината, докато в европейските държави са предвидени два пъти по 45 дни. Тя допълни също, че месец рехабилитация в Германия струва 6-7 хиляди евро и се поема от осигурителен фонд, а в България цената е 1300 лв., като след седмия ден на престой в болница се налага пациентът сам да доплаща лечението си.

В страната ни са останали 300 специалисти по физикална медицина и рехабилитация, а специализантите са 40, каза още Илиева.

Клиничните пътеки и през следващата година ще останат крайно недофинансирани, допълни директорът на "Св. София" Иван Чавдаров. Той коментира, че ако сега пътеката за рехабилитация след инсулт е 482 лв., то за детска церебрална парализа би трябвало да е над 800 лв., а не малко над 300 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България