609 бегълци от правосъдието са в неизвестност

609 бегълци от правосъдието са в неизвестност

609 души са избягали от правосъдието през 2018 г. Тов става ясно от годишния доклад на прокуратурата, която по закон привежда в изпълнение присъдите. Те се издирват, засега неуспешно.

Сред основните причини за неизпълнението на тези съдебни актове (присъдите б.р.) отново е укриването на осъдените лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната дейност и установяване на тяхното местонахождение”, посочва се в доклада на прокуратурата.

От гледна точка на статистиката броят на укриващите се от правосъдието е малък – 3,5% от общия брой на приведените в изпълнение присъди. Същевременно обаче многократно и МВР, и министерство на правосъдието са показвали, че не могат да издирят осъдените, които се укриват успешно с години.

По закон осъден трябва да бъде приведен в затвора от служителите на главна дирекция „Охрана” (ГДО) към правосъдното министерство. Там обаче нямат достатъчно капацитет и правомощия да се справят с тази задача. В случай, че човек реши да се укрие, ГДО подава сигнал до МВР, което пък трябва да го обяви за издирване. Цялата процедура е тромава и често неуспешна.

Въпросът за бегълците от правосъдие бе повдигнат за пореден път в началото на миналата година след шесторното убийство в Нови Искър. Тогава се оказа, че заподозреният Росен Ангелов години наред е бил издирван неуспешно, за да бъде вкаран в затвора. В крайна сметка той бе намерен мъртъв дни след убийството, а от МВР обявиха, че се е самоубил.

След проверка главният прокурор Сотир Цацаров предложи имената и снимките на всички издирвани да бъдат качени на сайт, до който всеки да има достъп. В момента на страницата на МВР има секция „Укриват се”. Очевидно това не е помогнал особено, тъй като броят на издирваните миналата година е бил същият, както и през 2017 г. Година по-рано, през 2016 г., бегълците от правосъдие са били по-малко – 593 души.

Друга мярка, приета преди години в опит да се спрат бягствата, още не е задействана – издаването на т.нар. заместващи документи. Идеята е на осъдените да се отнемат личните документи и да им се издават такива, с които не биха могли да напускат страната. Промените бяха приети през 2015 г., но едва миналото лято от МВР заявиха, че са започнали да работят за издаването им.

В четвъртък Цацаров бе попитан за този проблем от депутата от БСП Пенчо Милков. Главният прокурор отговори, че през последните години са направени промени, които са подобрили ситуацията. Остава обаче проблемът с малкия капацитет на ГДО и невъзможността ѝ да издирва. Според Цацаров МВР трябва да се включи по-активно. Такива промени засега не са направени.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?