62 млн. лв. нужни за старт на спешния номер 112

62 млн. лв. са необходими за въвеждане в цялата страна на единния телефон за спешни повиквания 112, съобщи в петък от трибуната на парламента министърът на държавната политика при бедствия и аварии и вицепремиер Емел Етем в отговор на депутатски въпрос.

Досега са изразходвани 20 млн. лв., които са дадени на Държавната агенция за информационни технологии за изграждане на оптическа система. Според министър Етем, за МВР, здравното министерство и министерството за политиката при бедствия и аварии трябват още средства, за да функционира системата в цялата страна.

Заради забавянето във въвеждането на единния спешен телефон, от Европейската комисия могат да наложат санкции на страната ни.

Емел Етем съобщи още, че средномесечните обаждания на въведения в столицата спешен номер 112 са 40-67 хиляди. Основно сигналите са за пътни катастрофи, пожари, бедствия. Въпреки че телефонът е много ефективен, има и доста обаждания, които са неправилно насочени, допълни тя.

Работна група подготвя проектозакон за системата на единния спешен телефон, който ще бъде приет през 2008 г., каза още Етем.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?