62 жертви на огнено "торнадо" в Португалия

Няма информация за пострадали българи

Горски пожари, които бушуват от събота в Португалия, отнеха живота на 62-ма човека, съобщи правителствен представител в неделя и добави, че жертвите може да се увеличат. Това е най-смъртоносната трагедия с горски пожар от години, заяви премиерът Антонио Коща, който замина на мястото на бедствието след като се срещна с президента.

В страната е обявен тридневен национален траур.

Правителството изпрати два военни батальона да помагат на пожарникарите в района на градчето Педрогау Гранд, който е най-силно засегнат от пожарите.

В борбата с огнената стихия участват близо 700 пожарникари и над 200 противопожарни коли, съобщиха от службата. Два самолета, изпратени от Франция и Испания, също хвърлят тонове вода над горящите горски масиви.

Гасенето на пламъците е затруднявано от горещото време в страната и силния вятър. Все още не е ясно как е започнал огненият ад, пламнал в събота около 14 ч местно време. Според полицията вероятно е причинен от мълния, съобщават местни медии.

Първоначално обявеният брой на жертвите беше 19, после 43, но в неделя следобед бе съобщено, че вече са 62. Някои хора са намерили смъртта си в огнен капан, тъй като автомобилите им са се озовали блокирани от обхванатите от пожара шосета. Още близо 60 човека, сред които пожарникари, са получили изгаряния.

Най-малко 18 тела са извадени само от изгорели автомобили, каза Жорж Гомиш, държавен секретар в министерството. Той говори пред репортери в оперативния щаб на службата за гражданска защита в градчето Педрогау Гранд, намиращо в централната част на страната, на около 200 км североизточно от столицата Лисабон.

Европейският съюз активизира действията си в подкрепа на португалските служби. Еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис каза, че Франция ще изпрати още два самолета, а Испания - още няколко, но не уточни общия им брой.

Все още не е ясно как е започнал огненият ад, пламнал в събота около 14 ч местно време.

Според Гомиш пламъците са се разпространили много бързо и по необясним начин, напредвайки по четири фронта. Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза пристигна в района на Педрогау Гранд още през нощта в събота срещу неделя и след първия оглед каза, че "създалата се ситуация е безпрецедентна". Кметът на Педрогау Гранд - Валдемар Алвиш, съобщи, че някои села са "напълно обкръжени от пламъците".

Телевизия RTP съобщи, че са загинали 11 жители на село Нодеириньо. На телевизионните кадри се виждат обгорели коли и къщи. Шокираните жители на селото разказват, че едно цяло семейство се опитало да напусне дома си с автомобил, който обаче изгорял в "торнадо от пламъци".

"Това не изглежда реално, това е отвъд този свят...Истински ад, никога не сме виждали нещо подобно", каза кметът на Педрогау Гранд - Валдемар Алвиш.

Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса.

Няма постъпила информация за пострадали българи

Към 12.00 часа българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при горските пожари в Португалия, съобщи Министерството на външните работи.

Към момента има 11 огнища, като най-засегнати са зоните на север от Лисабон - Лейрия, Сантарей и Коимбра. Най-тежко е положението в селищата Педрогао Гранде, Гойш, Фигейро дош Виньош и Ферейра до Зезере.

МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи за и пребиваващи в Португалия, да проявяват повишено внимание, като се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Българското посолство в Португалия следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Лисабон: 00 351 933 611 337.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят