63% от швейцарците казаха "не" на ограничаването на имиграцията от ЕС

ЕС е най-големият търговски партньор на страната

63% от швейцарците казаха "не" на ограничаването на имиграцията от ЕС

63% от швейцарските гласоподаватели гласуваха с "не" в неделя на инициативата, подкрепена от популистката дясна Швейцарска народна партия (SVP) - най-голямата партия в Швейцария - за прекъсване на споразумение, позволяващо свободното движение на хора между Швейцария и съседния ЕС. Това показват прогнозите на избирателния институт gfs.bern малко след затварянето на избирателните секции. ЕС е най-големият търговски партньор на Берн.

Отхвърленото предложението препращаше към подобна мярка, подкрепена също от SVP, която беше приета през февруари 2014 г. с искане Берн да наложи квоти за броя на разрешителните за работа, издадени на граждани на ЕС. Това гласуване хвърли в безпорядък отношенията между Швейцария и ЕС, като Брюксел предупреди, че всяко ограничаване на имиграцията от граждани на ЕС ще изложи на опасност цял набор от двустранни споразумения. Берн години наред се бореше да намери начин да уважи вота, без да отчуждава трайно европейските си съседи.

След продължителни разговори споразумението, постигнато в края на 2016 г., бе прекратено далеч от първоначалния план за квоти, който Брюксел яростно отхвърли.

Вместо това Берн избра просто да поиска от швейцарските работодатели да прескочат няколко бюрократични обръча, преди да наемат хора от блока, и да дадат приоритет на търсещите работа швейцарци, поне привидно. SVP осъди този компромис като "предателство" и стартира новата си инициатива. Гласуванията по инициативата на SVP и няколко други въпроса трябваше да се разгледат през май, но бяха отложени, тъй като мерките за блокиране на коронавируса предотвратиха провеждането на кампанията.

Веднага след като тези мерки започнаха да се отслабват преди няколко месеца, SVP разгърна предизборни плакати с надпис: "Достатъчно!"

Докато гласуването през 2014 г. все още съществува в колективната памет на Швейцария, социологическите проучвания намекват, че безпокойството от имиграцията е намаляло. Прогнозните резултати от неделя потвърждават това.

Относно втората част на вота, отнасяща се до бащинството, швейцарските гласоподаватели приеха въвеждането на платен отпуск по бащинство за първи път, което позволява на новите бащи да вземат две седмици почивка след раждането на детето си.

61% от швейцарските гласоподаватели гласуваха в подкрепа на двуседмичен отпуск по бащинство в богатата алпийска страна, отдавна считана за доста традиционна по отношение на семейните модели и ролите на пола.

Повечето швейцарци гласуват предварително в популярните анкети и референдуми, провеждани в страната на всеки няколко месеца, а избирателните урни обикновено се отварят само за няколко часа в деня на гласуване за желаещите да гласуват лично.

Споделяне

Още от Свят