6377 души от общо 113 000 проверени са се оказали свързани с ДС

Евтим Костадинов ще предложи промени в закона за досиетата. Снимка БГНЕС.

За петте години на своето съществуване Комисията по досиетата е проверила около 113 000 души, като 6377 от тях са се оказали свързани с Държавна сигурност (ДС). Това съобщи председателят на комисията Евтим Костадинов в неделя пред БНР.
 
Оповестените имена на сътрудници на ДС са 5782 заради ограниченията, наложени от закона - комисията няма право да съобщи имената на починалите, както и на хората, поискали сами да бъдат проверени за принадлежност към комунистическите тайни служби.
 
Най-голяма част от проверените – между 63 и 64 хиляди, са попаднали в обхвата на закона заради участието им в различни избори. За около 42 000 души справка е направена заради длъжността, която заемат.
 
Сами са поискали проверка за връзки с ДС 831 лица.

Във вторник Комисията за досиетата ще даде отчет за работата си, като ще предложи и мерки, които да и позволят да разкрива повече информация.
 
В момента комисията работи по проверка за свързаност с комунистическите тайни служби на кредитните милионери и ръководителите на висши учебни заведения.

Междувременно излезе наяве пропуск в закона, приет през 2006 г., според който комисията е задължена да провери кредитните милионери, но и да ги огласи. Те не са отнесени нито към публичните длъжности, изброени в закона, нито към лицата, извършващи публична дейност.

В петък, когато се разбра за проблема, Евтим Костадинов каза, че това разминаване може да бъде отстранено с поправка в закона.

Очаква се, че на 21 февруари, заедно с отчитането на своята петгодишна дейност, Комисията по досиетата ще предложи и промени в закона, целящи по-лесното му прилагане и разширяване на неговия обхват.


Законът трябва да бъде по-отворен към обществото. Ние ще дадем своите предложения, а законодателят да реши какво може да се направи, коемнитра Костадинов в неделя.

Комисията по досиетата продължава работата си в този състав до 5 април т. г., когато изтича мандатът ѝ. Дотогава тя ще огласи сътрудниците на ДС в изповеданията, общинските съвети и висшите учебни заведения.

Кредитните милионери могат да бъдат обявени веднага след като поправката за тях мине през парламента. Това означава, че отговорът на въпроса кой кой е сред кредитните милионери ще се забави с 2-3 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България