Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

6377 души от общо 113 000 проверени са се оказали свързани с ДС

72 коментара
Евтим Костадинов ще предложи промени в закона за досиетата. Снимка БГНЕС.

За петте години на своето съществуване Комисията по досиетата е проверила около 113 000 души, като 6377 от тях са се оказали свързани с Държавна сигурност (ДС). Това съобщи председателят на комисията Евтим Костадинов в неделя пред БНР.
 
Оповестените имена на сътрудници на ДС са 5782 заради ограниченията, наложени от закона - комисията няма право да съобщи имената на починалите, както и на хората, поискали сами да бъдат проверени за принадлежност към комунистическите тайни служби.
 
Най-голяма част от проверените – между 63 и 64 хиляди, са попаднали в обхвата на закона заради участието им в различни избори. За около 42 000 души справка е направена заради длъжността, която заемат.
 
Сами са поискали проверка за връзки с ДС 831 лица.

Във вторник Комисията за досиетата ще даде отчет за работата си, като ще предложи и мерки, които да и позволят да разкрива повече информация.
 
В момента комисията работи по проверка за свързаност с комунистическите тайни служби на кредитните милионери и ръководителите на висши учебни заведения.

Междувременно излезе наяве пропуск в закона, приет през 2006 г., според който комисията е задължена да провери кредитните милионери, но и да ги огласи. Те не са отнесени нито към публичните длъжности, изброени в закона, нито към лицата, извършващи публична дейност.

В петък, когато се разбра за проблема, Евтим Костадинов каза, че това разминаване може да бъде отстранено с поправка в закона.

Очаква се, че на 21 февруари, заедно с отчитането на своята петгодишна дейност, Комисията по досиетата ще предложи и промени в закона, целящи по-лесното му прилагане и разширяване на неговия обхват.


Законът трябва да бъде по-отворен към обществото. Ние ще дадем своите предложения, а законодателят да реши какво може да се направи, коемнитра Костадинов в неделя.

Комисията по досиетата продължава работата си в този състав до 5 април т. г., когато изтича мандатът ѝ. Дотогава тя ще огласи сътрудниците на ДС в изповеданията, общинските съвети и висшите учебни заведения.

Кредитните милионери могат да бъдат обявени веднага след като поправката за тях мине през парламента. Това означава, че отговорът на въпроса кой кой е сред кредитните милионери ще се забави с 2-3 месеца.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

72 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #72

    на №71 - Единият е премиер, другият е вицепремиер и министър на вътрешните работи, третият е председател на комисията за досиетата, четвъртият е шеф на историческия музей,бивш министър без портфейл, петият отива посланик в Лондон, шестият в Берлин,седмият е съветник на ББ по националната сигурност, осмата е посланик във Вашингтон, деветият е журналист в "Дойче Веле",номерата 10,11,12,13 ...и редица други са в парламента и т.н и т.н.

  2. Анонимен
    #71

    Посочете, с какво се занимат или работят сега тези, които са вербували и ръководили "доносниците".

  3. Анонимен
    #70

    КОМИСИЯТА ДА НЕ ПРИКРИВА, А ДА ПУБЛИКУВА НЕ САМО ФАМИЛНИТЕ ИМЕНА, НО И ПЪЛНИТЕ ДАННИ ЗА ОБЯВЕНИТЕ ВЕЧЕ КАТО ВЕРБОВЧИЦИ И ВОДЕЩИ ОФИЦЕРИ НА ПУБЛИКУВАНИТЕ СЪТРУДНИЦИ ИЛИ АГЕНТИ НА ДС И РУМНО, ТЪЙ КАТО ТАЗИ КАТЕГОРИЯ ЩАТНИ СЛУЖИТЕЛИ НЕ ФИГУРИРА В СПИСЪКА НА 6377 ДУШЕ.

  4. Анонимен
    #69

    Специално четиво за Г.Д., посланик,като бонус!
    Илия Илиев: Първанов напира със зъби и нокти
    Георги Първанов си поиска БСП и ще прави предконгресна кампания, пишат в „Стандарт". Това става ясно от писмо, което той изпрати до пленума вчера. Знаковата му депеша била прочетена на финала на заседанието и не била коментирана, разказаха присъствали. Затова пък бе тема номер 1 в кулоарите и раздели другарите на два лагера. Едва ли обаче двата лагера са били равностойни по численост, днес привържениците на

  5. Анонимен
    #68

    Ei, i da ne zabrabite da priberete pianizata - poslanik Evgeni Stoitchev, koito veche si jivurka sedem godini i ne e napravil neshto. E, ial e i e pil, razbira se! Ha-ha -ha - sladko e nali!

  6. Анонимен
    #67

    "Мобилизира се мощна подкрепа за подалата оставка Нели Нешева ГЕРБ може да остави шефката на НЗОК въпреки скандала с бонусите Поредна смяна Агенцията по вписванията с нов шеф заради бонуси". А за нас от ДС бонуси няма ли? Г.Д. - посланик, "проверен и свързан с ДС", според милиционера от Лудогорието.

  7. Анонимен
    #66

    Предлагам да издигнем др.Костадинов-оперативен работник от ОУ на МВР гр.Толбухин(Добрич) за президент на България.Като Йоаким Гаук в Германия...

  8. Анонимен
    #65

    Допълнение на 59: Докато баща и на тая фльорца, да не каже нещо друго, че лично я познавам е ПИШЕЛ ДОНОСИ както срещу колегите си, така и срещу чужденци, Кючуков Е ОТКАЗАЛ ДА ПИШЕ ДОНОСИ И ТОВА ГО Е ДОКУМЕНТИРАЛ ВОДЕЩИЯ ОФИЦЕР. Баща и на тая и сега пише доноси, а заедно с майки в САЩ само това правеха - майка и звънеше в МВР да разпитва за хората от посолството, а баща и скалъпваше компроматите.Той затова е в ДСБ - за да докладва. А и удобен произход има за доносник.

  9. Анонимен
    #64

    №63 - посмали малко! заплатите на един български посланик в ЕС не надвишават 3500 евро. аман от неосведомени драскачи. А ако ще мачка "комунетата" първо трябва да почне от баща си и майка си.

  10. Анонимен
    #63

    Пука му на Марин за вас, завистливи копилета. Човекът си може и знае и върви напред. Защо да няма пари, като заплатата му законно е 6000 евро. Копче не може му казате. Дерзай , Марине, мачкай комунетата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.