64 000 първокласници днес тръгнаха на училище

Около 64 хиляди първокласници днес за първи път пристъпиха прага на училищата в страната. Близо един милион са учениците в България, които учат в над 3700 общообразователни и професионални училища.

Откриването на новата учебна година преминава при засилени мерки за сигурност, а в много училища церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от терористичния акт в северноосетинския град Беслан.

В София в районите на училищата патрулират цивилни полицаи, засилено е и присъствието на охранителите от общинската фирма "Егида". В училищата в Пловдив е осигурена охрана, а паркирането на автомобили в двора на учебните заведения и в непосредствена близост до тях е забранено. Във всички училища във Варна също има полицаи, като за сигурността на децата ще се грижат и три охранителни фирми. Едната от тях осигурява мобилни екипи, които ще патрулират край училищата от 13.00 до 21.00 ч. В училищата в Шумен има постоянна денонощна охрана, в Смолянска област учебните заведения са проверени от полицията за взривни материали.

Началото на учебната година в България бе отбелязано и в парламента. Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков поздрави учениците и учителите по случай първия учебен ден, а ПГ "Новото време" излезе с декларация по повода.

Поне в този ден ние, политиците, трябва да отговорим дали изпълнихме наглед простата задача да осигурим достъп на децата до знанието, направили ли сме така, че българските учители да се чувстват добре в системата, която гради бъдещето, заяви от парламентарната трибуна лидерът на групата Мирослав Севлиевски. Ако не сме готови с отговор, е по-добре да се извиним и на учителите, и на децата за всичките 15 години безплодни политически опити с образованието и да си признаем неуспеха, се казва в декларацията.

Поздравление към учителите и учениците отправи и Христо Кирчев от СДС.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?