64% от българите не одобряват мерките срещу пандемията

Снимка: БГНЕС

Мнозинството от българите не одобряват предприетите от правителството мерки срещу коронавируса. Това сочат данните от социологическо проучване на Европейския парламент, съобщиха от институцията. Според резултатите 32% от анкетираните одобряват мерките, а 64% не са доволни от тях.

Негативна нагласа към опитите на правителствата да се справят с коронакризата се отчита и на европейско ниво, макар и не толкова ясно изразена както у нас. 49% от участниците в проучването казват, че са доволни от мерките. Сходен и броят на хората, които не ги одобряват – 48%.

"Нагласите са станали по-негативни в сравнение с последното проучване, отбелязвайки спад в задоволството по отношение на правителствените мерки", посочва се в проучването.

Пандемията вече е оказала масово влияние върху доходите на европейските граждани, отчита още изследването. На ниво ЕС 39% от участниците потвърждават това, а в България делът им е още по-висок – 53%. Наред с това се отчита, че около 27% очакват негативно влияение върху доходите си в бъдеще. Половината участници посочват, че изпитва несигурност заради икономическото въздействие на пандемията. Едновременно с това обаче се отчита, че е се увеличил делът на хората с позитивно мнение за ЕС в сравнение с пролетта.

Повече от половината анкетирани (54%) смятат, че съюзът трябва да разполага с повече финансови средства за справяне с кризата. Едновременно с това обаче се посочва, че мнозинството (77%) са съгласни, че ЕС трябва да отпуска пари на само на държави членки, които спазват върховенството на закона и спазват демократичните принципи.

Споделяне

Още от България