64 висши чиновници не са декларирали доходите си за миналата година

От 6694 висши държавни служители, задължени да подадат декларации пред Сметната палата за имотното си състояние, само 64 не са декларирали доходите си за миналата година. Това съобщи в понеделник председателят на Сметната палата Валери Димитров, след като представи електронният регистър на лицата, заемащи висши държавни длъжности, където са публикувани декларациите. Регистърът е достъпен на адрес http://register.bulnao.government.bg/.

Имената на тези 64 души ще бъдат предоставени на Националната агенция за приходите за проверка (НАП), каза Димитров. 

Сред неподалите декларации са заместник-министърът околната среда и водите Чавдар Георгиев, пет следователи, десет прокурори, 29 кметове и заместник-кметове. 2176 от всички задължени да декларират са уведомили палатата, че няма промени в доходите и имуществото им през миналата година. Тогава те не са задължени да подават декларации със стари данни.

Встъпителни декларации са подали 801 души, ежегодни декларации - 3593-ма, а финални декларации - 60 души, уточниха от Сметната палата. За проверка или ревизия на НАП досега са представени имената на 57 лица.

Сметната палата ще проверява достоверността на подадените декларации до 30 октомври. При разминавания между декларираното и действителното имотно състояние за повече 10 хил. лв. на висшите държавни служители ще се прави данъчна проверка.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?