64 журналисти са убити по света през 2003 г.

Шейсет и четирима журналисти са убити по света през 2003 година. Деветнайсет от тях са загинали в Ирак. Това сочи годишния доклад за свободата на словото на Международния институт по печата във Виена, който бе разпространен днес и е цитиран от Асошиейтед прес и АФП.

С 19 журналисти убити в Ирак - 14 по време на войната, петима след това, а двама изчезнали и вероятно също загинали, 2003 е най-кървавата година за военните репортери напоследък, се казва в доклада.

В светлината на тези данни авторите му приканват военните да "преразгладат линиите си за комуникация с медиите по време на война". Част от смъртните случаи в Ирак са можели да бъдат избегнати, ако войниците са разполагали с цялата информация за местонахождението на журналистите, с която разполагат висшестоящите им, се посочва още в доклада.

Извън Ирак през 2003 г. са убити 45 журналисти. 19 от тях са загинали в Азия. Там най-опасните страни са Филипините (седем убити журналисти) и Индия и Непал (по трима).

В Латинска Америка са загинали общо 17 журналисти, от които девет в Колумбия, която остава "най-опасната страна в света за практикуване на журналистика", и четирима в Бразилия. В Европа са убити четирима журналисти - трима в Русия и един в Украйна. Двама представители на медиите са загинали в Африка, и двамата в Кот д'Ивоар. В доклада редица африкански правителства - включително на Зимбабве и Етиопия - са обвинени, че грубо нарушават свободата на словото.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?