644 км от Лос Анджелис до Сан Франциско за 30 минути?

644 км от Лос Анджелис до Сан Франциско за 30 минути?

Милиардерът Елън Мъск, известен с иновативния си дух, представи новия си транспортен проект, който ако стане факт, ще позволи разстоянието от Лос Анджелис до Сан Франциско (644 километра) да бъде преодолявано за 30-35 минути, а пътниците да са напълно сигурни и да плащат разумна цена, съобщи Ройтерс във вторник.

Мъск, който е основател на производителя на електрически коли Тесла мотърс (Tesla Motors) и на частната компания за космически изследвания СпейсЕкс (SpaceX), публикува документ от 57 страници, описвайки проекта Хайпърлуп (Hyperloop).

"Хайпърлуп е тръба с ниско налягане с капсули, транспортирани със ниска и висока скорост по дължината на тръбата", се посочва в документа.

Според Мъск тази транспортна система би трябвало да може да достига скорост от 1220 километра в час и би била икономически изпълнима за всяка връзка под 1500 километра.

Мъск заяви при телефонна конференция, че това е нова форма на транспорт, различна от традиционния влак, която транспортира пътници и товари в капсулите си в тръба, монтирана на пилони".

Милиардерът твърди, че неговата система е по-малко уязвима за земетресения и изложена в по-ниска степен на опасността от инциденти в сравнение с влаковете и самолетите, защото не може да се разбие или да дерайлира.

Според сметките на Мъск такава връзка между Лос Анджелис и Сан Франциско ще струва 6 милиарда долара в сравнение със 70 до 100 милиарда за влак, а билетът в една посока ще струва 20 долара.

Споделяне

Още от Свят