65 000 души на митинг в Москва поискаха Крим да влезе в Руската федерация

65 000 души на митинг в Москва поискаха Крим да влезе в Руската федерация

Над 65 хиляди души се събраха на митинг-концерт в подкрепа на жителите на Крим - украинския полуостров, чиито проруски власти искат да го върнат в състава на Русия, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на московската полиция.

Те развяваха руски знамена и издигаха плакати с надписи "Крим е руска земя" и "Крим, ние сме с тебе", "Фашизмът няма да мине", "Не разменяме своите за пари", "Вярваме в Путин", "Москва е за свободен Крим". Присъстваха големи групи представители на различни партии, движения, обществени организации и вузове.

Многолюдният митинг се събра зад Червения площад, на две крачки от Кремъл.

Концертът започна с патриотичната руска песен "Офицери", изпълнена от попзвездата Олег Газманов. На сцената се изявиха също популярният ансамбъл "Любе", певците Денис Майданов, Александър Маршал, Вика Циганова, Валерия и др. Целият район беше отцепен от полиция., дежуреха също сътрудници на министерството на извънредните ситуации и медицински екипи.

Участниците посрещнаха с възторжени възгласи делегацията на кримския парламент, която по-рано сутринта се срещна с депутати от Руската дума, съобщи ИТАР-ТАСС. Кримските представители застанаха под транспарант с надпис "Ние сме заедно".

"Поздрав от Крим! Вчера ние приехме историческо решение да проведем референдум", обяви председателят на кримския парламент Владимир Константинов, бурно акламиран от тълпата с възгласи "Браво!". "Русия няма да ни изостави", продължи той и призова да бъдат подкрепени всички украинци, които според него са станали жертва на "незаконна власт".

"Бандеровският ботуш иска да стъпче Крим. Днес у кримския народ най-после се появи възможност да поправи бездарната грешка на съветската номенклатура. Поддържаме народа на Крим. Ние не можем да изоставим тези хора", заяви депутатът от Московската Дума Евгений Герасимов.

Участниците в митинга приеха резолюция с искане спешно да започне процедура за приемането на Кримската република в състава на Руската федерация. От "името на целия руски народ" те се обърнаха към държавния глава Владимир Путин "с искане да подкрепи решението на парламента на Крим за възсъединение с Русия", съобщи БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят