65 държавни фирми държали общо 247.6 млн. лева в затворената КТБ

65 държавни фирми държали общо 247.6 млн. лева в затворената КТБ

Общо 247.6 млн. лева са имали 65 дружества в затворената Корпоративна търговска банка към 30 юни миналата година. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Данните са предоставени на министъра съгласно правилата за избягване на концентрация на пари на държавни фирми в една банка. Възможно е сумата да се е променила от средата на миналата година досега, тъй като някои от държавните дружества имаха намерение да правят цесии с депозитите си в банката или да поискат погасяване на кредити към същата институция срещу парите си в нея (т. нар. прихващания).

Горанов обясни, че не може да даде информация по решение на кой орган съответното дружество е имало сметка в КТБ, тъй като за това трябва да се питат министрите, които са принципали на съответните компании. Не можел да предостави и информация за сумите, което всяко дружество има в КТБ, тъй като това било банкова тайна.

В Министерството на финансите няма и информация колко и кои общински дружества имат затворени в КТБ пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?