65% от армията професионална до края на годината

До края на годината професионалните войници се очаква да бъдат над 15 хиляди души, което е около 65 % от числеността на Българската армия, съобщи във вторник началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев.

На обобщаващ годината брифинг ген. Колев отчете, че в момента 819 български военнослужещи участват в задгранични операции. Това е по-малко от 2 % от състава на въоръжените сили. Разходите за поддръжката им са около 10 процента от военния бюджет.

С оглед на професионализацията на армията, която трябва да е факт до 2010 година, ген. Колев каза, че все още няма визия дали ще се запази някаква форма на подготовка на младежите, които няма да служат в армията. Обмислят се различни варианти.

Той отново открои необходимостта от структура като национална гвардия, която да подпомага властите и населението по места при кризи от невоенен характер. По думите му тя трябва да бъде военизирана, но да бъде разположена на териториален принцип и във всяка област да има формирование от 300-500 човека, от които не повече от 20 % да бъдат на пълен щат. Останалите да имат подготовка и да получават някакво възнаграждение, за да се включат при необходимост.

Ген. Колев прогнозира, че в оптималния вариант през 2006 година може да има закон за гвардията, а от началото на 2007 година да започне изграждането ѝ.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?