65% от вземанията на АДВ са несъбираеми

С 80% са се увеличили приходите, събрани от Агенцията за държавни вземания /АДВ/ през 2002 г., в сравнение с 2001-ва, съобщи днес изпълнителният директор на агенцията Станислав Михайлов. През 2001 г. АДВ е събрала 56 995 636 лв., а през 2002 година - 102 756 483 лева.

Основен приоритет на агенцията през тази година ще бъде събирането на вземанията на НОИ, каза Михайлов, цитиран от БТА.

През миналата година агенцията е събрала почти 3 пъти повече публични държавни вземания - социални осигуровки, мита, данъци - в сравнение с 2001 г. Преди две години приходите от тази основна част от дейността на АДВ, по думите на Михайлов, са били 23 265 702 лева, а през 2002 - 73 886 863 лева.

От всички вземания на агенцията, 65% са несъбираеми, каза още Михайлов. В тях се включват веригите за източване на ДДС, митническите измами и други. В момента най-големите длъжници на агенцията са ромските махали от Видин, Лом, Стара Загора и още няколко места, където възможностите за източване на ДДС, по думите на Михайлов, са били по-големи.

АДВ е предприела действия за предаването на тези случаи на прокуратурата и на следствените органи, за да бъде търсена наказателна отговорност.

Сред най-големите длъжници на агенцията са и големите дружества, обявени в несъстоятелност, като "Балкан", Варненска корабостроителница,"Камбана", както и дружества със сериозни проблеми със заплащането на държавните вземания като "Плама", "Агропромстрой", "Камет" и други.

Михайлов заяви още, че предстоят промени в Данъчния процесуален кодекс, който урежда и дейността на АДВ, в посока улесняване събирането на публичните държавни вземания. Вероятно още утре проектът за промени в ДПК ще бъде внесен за одобрение в Министерския съвет, откъдето трябва да влезе и в парламента.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?