650 кадрови военни кандидатстват за четвъртия батальон в Ирак

650 кадрови военни кандидатстват за участие в четвъртия български батальон в Ирак, който трябва да поеме мисията там от началото на 2005 година. Това съобщи в петък началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев. Той допълни, че изтеглянето на контингенти от полската зона в Ирак в този момент не оказва влияние на изпълнението на задачите на българските военнослужещи в Кербала.

До този момент няма искане от американското правителство България да изпрати допълнителни войски в Ирак, заяви началникът на Обединените щабове на американските въоръжени сили ген. Ричард Майърс преди отпътуването си от страната.

По повод предложението на БСП българският контингент да се изтегли още в началото на следващата година, ген. Майърс, цитиран от Дарик радио, коментира, че право на българското правителство е да решава за участието ни в мисията в Ирак.

Най-висшият американски офицер отново похвали българските военни в мисиите зад граница.

"Българските войници могат да бъдат много ефективни в подобни операции на Балканите, но те вече показаха същата ефективност и в по-отдалечени райони. Те носят демократични ценности", заяви ген.Майърс и даде отлична оценка за изпълнението на задачите на рейнджърите ни в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина и Косово. Пръв идеята българското участие в съюзнически мисии и мисии на НАТО да се концентрира в района на Балканите публично предложи президентът Георги Първанов.

Ген. Майърс потвърди, че Вашингтон още не е взел окончателно решение за предислоциране на войските си зад граница и за създаване на нови военни бази. Вашингтон води консултации с редица държави, ние ценим България като партньор в тези разговори, но окончателно решение не е взето, каза той.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?