6500 души от здравната система с 1000 лв. премия за работа на първа линия през април

6500 души от здравната система с 1000 лв. премия за работа на първа линия през април

За април 6496 заети в различни структури на здравната система са получили бонуси по 1000 лв. за работа на първа линия в борбата с Covid-19. Това става ясно от отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на парламентарно питане от депутата от БСП Христо Проданов. Общо за април са платени 9 254 926 лв. за премии на работещите на първа линия.

През април допълнителни средства са дадени на 3820 лекари, сестри и друг персонал в болниците, 708 служители от Регионалните здравни инспекции (РЗИ), 1940 от центровете за спешна помощ, 28 от Националния център по заразни и паразитни болести.

За сравнение за март 3544 души са получили по 1000 лева над заплатата и общата изплатена сума е била в размер на 5.2 млн. лева. Първоначално МЗ съобщи, че за март 3700 души ще получат средства на базата заявките на болниците и общата сума възлизаше на 4.9 млн. лева, но в последствие явно е настъпила промяна.

Допълнителните средства за медиците на първия линия се изплащат от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и за тази цел са заделени 60 млн. лева до края на годината.

За момента МЗ има сключен договор с 64 болници в страната, които са ангажирани с диагностика и лечение на пациенти с коронавирус.

Премии получава медицинският и немедицински персонал, който е пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения, лаборатории, регионални здравни инспекции, центрове за спешна медицинска помощ и Националния център за заразни и паразитни болести.

Допълнителните средства се разпределят по специална методика на МЗ. В болниците колко души ще вземат по 1000 лв. в края на месеца зависи от това колко пациенти с коронавирус са лекували.

Ако са лекували до 5 пациенти включително, пари получават до 40 човека медицински и немедицински персонал. Ако са лекували между 6 и 10 пациенти с коронавирус, бонуси ще получат до 70 човека медицински и немедицински персонал.

При 11 и повече хоспитализирани пациенти с доказан коронавирус през отчетния календарен месец, 100 човека медицински и немедицински персонал ще вземат по 1000 лева.

Не всички работещи в тези структури обаче получават допълнителни възнаграждения, което породи напрежение по места.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус