Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

6500 души от здравната система с 1000 лв. премия за работа на първа линия през април

0 коментара
6500 души от здравната система с 1000 лв. премия за работа на първа линия през април

За април 6496 заети в различни структури на здравната система са получили бонуси по 1000 лв. за работа на първа линия в борбата с Covid-19. Това става ясно от отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на парламентарно питане от депутата от БСП Христо Проданов. Общо за април са платени 9 254 926 лв. за премии на работещите на първа линия.

През април допълнителни средства са дадени на 3820 лекари, сестри и друг персонал в болниците, 708 служители от Регионалните здравни инспекции (РЗИ), 1940 от центровете за спешна помощ, 28 от Националния център по заразни и паразитни болести.

За сравнение за март 3544 души са получили по 1000 лева над заплатата и общата изплатена сума е била в размер на 5.2 млн. лева. Първоначално МЗ съобщи, че за март 3700 души ще получат средства на базата заявките на болниците и общата сума възлизаше на 4.9 млн. лева, но в последствие явно е настъпила промяна.

Допълнителните средства за медиците на първия линия се изплащат от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и за тази цел са заделени 60 млн. лева до края на годината.

За момента МЗ има сключен договор с 64 болници в страната, които са ангажирани с диагностика и лечение на пациенти с коронавирус.

Премии получава медицинският и немедицински персонал, който е пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения, лаборатории, регионални здравни инспекции, центрове за спешна медицинска помощ и Националния център за заразни и паразитни болести.

Допълнителните средства се разпределят по специална методика на МЗ. В болниците колко души ще вземат по 1000 лв. в края на месеца зависи от това колко пациенти с коронавирус са лекували.

Ако са лекували до 5 пациенти включително, пари получават до 40 човека медицински и немедицински персонал. Ако са лекували между 6 и 10 пациенти с коронавирус, бонуси ще получат до 70 човека медицински и немедицински персонал.

При 11 и повече хоспитализирани пациенти с доказан коронавирус през отчетния календарен месец, 100 човека медицински и немедицински персонал ще вземат по 1000 лева.

Не всички работещи в тези структури обаче получават допълнителни възнаграждения, което породи напрежение по места.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.