Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

6600 седмокласници ще бъдат приети в близо 200 профилирани паралелки в столицата

0 коментара

За учебната 2011/2012 година около 6 600 ученици след седми клас ще бъдат приети в 96 професионални и в 192 профилирани паралелки в гимназиите в София, съобщи БТА, като се позова на началника на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева. Тя уточни, че в тези 192 профилирани паралелки е включен и приемът в езиковите гимназии, които по традиция са най-желани от кандидатите.

Завършващите тази година седмокласници 8 443 или с малко повече от 700 по-малко в сравнение с миналата година. При средна пълняемост на паралелките с около 22-ма ученици това означава, че при добро представяне кандидатите ще имат възможност да бъдат приети в паралелки, които желаят, но естествено - не всички от тях, коментира тя.

Местата в езиковите гимназии в София не са увеличавани от години, но с по една паралелка повече след седми клас ще има във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън", в 33-та езикова гимназия и в профилираната гимназия за интензивно изучаване на чужди езици "Св. Методий".

Езиковите гимназии в София винаги са имали квоти за прием на момчета и момичета след седми клас в съотношение 50 към 50 и ще продължат да приемат по тези квоти и за учебната 2011/2012 година, заяви Ваня Кастрева. Тя отбеляза, че съществуването на квоти при приема на момичета и момчета в София е една почти 20-годишна традиция.

За втора поредна година изпитите по български език и литература, и по математика за прием в гимназиите след седми клас е обединен с външното оценяване. И двата изпита са в два модула, като първият от тях е националното външно оценяване под формата на тест, а вторият модул е преразказ и задачи по математика.

Изпитът по български език и литература след седми клас е на 27 май, а по математика - на 30 май. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.