67 предприятия за месо и мляко не отговарят на европейските санитарни изисквания

67 предприятия за месо и мляко не отговарят на европейските санитарни изисквания
Ветеринарните власти обявиха, че са затворени 67 предприятия за преработка на месо и мляко, които не отговорят на европейските санитарни и хигиенни изисквания към края на 2009 г. Срокът, даден от Европейската комисия, изтече на 31 декември.

В периода 10 ноември - 19 декември инспекторите са проверили последните 53 предприятия, на които е бил даден преходен период. От 1 януари е прекратена дейността на 26 от тях. Окончателното решение за състоянието на тези 53 предприятия ще бъде на ЕК, уточняват от Министерството на земеделието и храните.

Одобрени за търговия с ЕС са общо 518 предприятия - 330 месопреработвателни и 188 млекопреработвателни.

В случай, че някое от затворените предприятия покрие изискванията на ЕС в бъдеще, то може отново да бъде пуснато в действие, но с нова регистрация в Националната ветеринарномедицинска служба.

Месодобивните и месопреработвателните предприятия, включени в списъка, са 378. От тях 330 са изпълнили структурните изисквания на ЕС и са одобрени за търговия със страните членки и с трети страни. За останалите 48 предприятия са издадени заповеди от ветеринарномедицинската служба за преустановяване на дейността им.

Млекопреработвателните предприятия са общо 207. От тях 188 са изпълнили изискванията и са одобрени, а 19 не отговарят на нормите и за тях са издадени заповеди за затваряне. На затворените предприятия е било разрешено да продават продукция на националния ни пазар до 31 декември 2009-а.

От министерството уточняват, че одобрените за търговия с ЕС млекопреработвателни предприятия могат да продължат да обработват неотговарящо на изискванията сурово краве мляко още две години, когато изтича преходният период за българските ферми, които трябва да покрият тези изисквания.

В зависимост от технологичното си оборудване тези предприятия или ще произвеждат от неотговарящо краве мляко сирена, зреещи най-малко 60 дни, които се продават на всички пазари, или ще произвеждат млечни продукти за продажба само на националния ни пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?