68-ма вечер на протести срещу правителството и главния прокурор

За 68-а вечер граждани излязоха на протест в центъра на столицата с искане за оставките на правителството и главния прокурор. Протестът протича спокойно, като около 20 часа движението в района на площад "Независимост" беше блокирано. Акцент на тазвечершния протест е подготовката на третото Велико народно въстание на 22 септември и отказът да бъдат водени преговори с правителството по повод инициативата на премиера Бойко Борисов да разговаря с излъчени от протеста лидери.

И тази вечер на фасадата на Народното събрание се излъчваха телевизионни инетрвюта с министри и депутати, както и с премиера Борисов. Коментирана от трибуната на протеста в понеделник вечерта бе и статията в |"Шпигел" "Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган".

Чрез страницата си във Фейсбук организаторите на протестните акции - "Отровното трио", събират дарения за каузата си, като обещават отчет за всяка стотинка. "Отровното трио" обявиха дарителска сметка с титуляр Николай Хаджигенов, а като основание за плащане призовават да се изпише "За целите на протеста". 

"Всяка, дарена стотинка ще бъде декларирана пред Столична община и ще бъде платен дължимият местен данък в размер на 5% от дарената сума, а парите изразходвани на ползу роду. Целта от 126 554 € отговаря на 247 519 лева европейски средства платени от Столична община за неработеща обществена тоалетна пред НДК. Можете също да се запишете доброволец за сваляне на властта", приканват организаторите.

Адвокат Николай Хаджигенов съобщи, че към момента даренията за протеста са достигнали 95 000 лева и предстои публикуването на подробен отчет. 

В понеделник вечерта няколко десетки граждани се събраха и при пилоните на НДК, за да изразят недоволството си срещу президента Румен Радев, тъй като според тях той е "разединител на нацията". "Не искаме гражданска война", "Радев - разединител на нацията", е изписано на някои от плакатите, които контрапротестиращите носеха.

Споделяне

Още по темата

Още от България