69 депутати поискаха промяна в бюджет 2003 заради болниците

69 депутати от всички парламентарни групи днес поискаха парламентът да задължи правителството да актуализира бюджет 2003. Целта е да се увеличат разходите за здравеопазването заради критичното състояние, в което изпаднаха болниците още в началото на тази година.

Депутатите настояват кабинетът да изтегли 150 млн.лв. от натрупаните близо 800 млн. резерв на здравната каса и тези пари спешно да се дадат на болниците. Освен общинските болници, които според бюджет 2003 разполагат само с 50% от необходимите им средства, пред финансов колапс са и останалите лечебни заведения и има опасност голяма част от тях да спрат работа до месец, заявиха Емилия Масларова и Кръстю Петков от Коалиция за България, Борислав Китов от ОДС и Пламен Кенаров от НИЕ.

Депутатите искат още здравното и финансовото министерства спешно да представят реална стратегия за преструктурирането на болничния сектор, както и разчети за необходимото финансиране за това до края на годината.

Сред народните представители, подписали проекта за решение на парламента, има и 7 депутати от НДСВ - предимно от лекарското съсловие и от варненската група. В неформален разговор проектът подкрепил и председателят на парламентарната здравна комисия Атанас Щерев.

Инициаторите на подписката припомниха, че още при приемането на тазгодишния бюджет е било ясно, че парите за здравеопазване няма да стигнат. По тази причина здравната комисия в парламента не е гласувала предложените от кабинета разходи за здравеопазване нито на първо, нито на второ четене.

Представителите на опозицията се заканиха, че ако правителството - което по закон единствено има инициативата да предлага промени в държавния бюджет, откаже да освободи пари от резерва, те ще атакуват бюджет 2003 пред съда.

Последният случай, когато държавният бюджет на страната е актуализиран заради недостиг на средства, бе по времето на хиперинфлацията в България при кабинета на БСП през 1996 година. Оттогава до момента няма случай на промяна в предварително заложените параметри на приходите и разходите на държавната хазна.

Още през октомври м.г., при първия преглед на съставения от екипа на Велчев проектобюджет 2003, мисията на Международния валутен фонд алармира, че предвидените разходи в областта на здравеопазването няма да стигнат и на практика ще се наложи да се отделят повече средства. От МВФ обясниха, че причината е липсата на реална реформа в сектора на здравеопазването, който продължава да гълта все повече средства.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?