7 аптеки по южното Черноморие работят без разрешение

Седем аптеки по южното Черноморие работят без разрешение, установи проверка на Изпълнителната агенция по лекарствата. 26 аптеки, 3 склада за търговия на едро с лекарства и 1 дрогерия в Бургаска, Старозагорска и Великотърновска области са проверили инспекторите, съобщиха в сряда от министерството на здравеопазването.

Проверката е обхванала аптеки в курортния комплекс "Слънчев бряг", Созопол, Ахтопол, Китен, Сливен, Стара Загора, Велико Търново и Севлиево и складове за търговия на едро с лекарства в Стара Загора и Велико Търново.

Седем аптеки, от които четири в "Слънчев бряг", една в Ахтопол и две в Созопол, работят без разрешение от министъра на здравеопазването и се снабдяват с лекарства от търговци на едро в нарушение на закона. От министерството уточняват, че проверките ще продължат до уточняването на складовете, които снабдяват обекти без разрешение за дейност.

Други шест аптеки в курорта са били затворени и инспекторите не са могли да ги проверят. В една дрогерия в "Слънчев бряг" са открити за продажба лекарства извън списъка, разрешен от здравното министерство. В склад за търговия на едро с медикаменти пък е установено неправилно съхранение на термолабилни лекарства.

Една аптека в "Слънчев бряг" и една във Велико Търново работят без магистър-фармацевт.

В Сливен и Севлиево са допуснати нарушения при съхраняването на лекарствени продукти, а в една аптека в Сливен е засечен неразрешен за употреба лекарствен продукт.

От здравното министерство съобщават, че аптеките, в които са открити най-драстичните нарушения, ще бъдат спрени, а на собствениците им ще бъдат издадени наказателни постановления. Дадени са препоръки на ръководителите на складове за търговия на едро с лекарства да засилят контрола при отпускането на лекарствата и условията за съхранението им.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?