7 бомбени експлозии избухнаха в Испания след предупреждение на ЕТА

Седем бомбени експлозии избухнаха в седем градове на Испания в разстояние на половин час, след предупреждение на ЕТА, съобщиха световните агенции.

В понеделник баската сепаратистка организация ЕТА предупреди чрез баския в. Гара, че е поставила 7 взривни устройства в градовете Авила, Валядолид, Леон и Сантиляна дел Мар на север, както и Сиудад Реал, Малага и Аликанте на юг.

Подаденият сигнал даде изключително прецизна информация къде ще бъдат взривовете. Полицията съобщи, че посочените обекти са били евакуирани и обградени с кордон.

Двама или трима души бяха леко ранени при експлозията в Сантиляна дел Мар, съобщава Ройтерс.

В Леон експлозията избухна в кафене и причини само леки разрушения. Районът на площад Пика Хуста в този град беше предварително отцепен и ограден с въжета.

Пласа Майор във Валядоид също беше евакуирана. Експлозията там стана в кафене, затворено за посетители.

В Сантиляна дел Мар взривът бе на паркинга на местния зоопарк.

Три дни по-рано в Мадрид избухнаха 5 бомби, които не взеха жертви и не причиниха материални щети.

Бомбените експлозии съвпаднаха с честванията на 26-та годишнина от приемането на испанската конституция, която бележи прехода към демокрация и края на военната диктатура. Шести декември в Испания е почивен ден.

ЕТА, която се бори за независимост на баска независимост в северната част на Испания, е против конституцията. Поради тази причина на тази дата.

Кореспондент на ББС отбелязва, че атаките са като послания на ЕТА, показващи, че тя все още е жива и опасна, независимо от последните арести на нейни ключови членове и залавянето на оръжие.

Независимо от това мнението е, че в момента ЕТА е с най-слаби позиции от цялата история на съществуването си. През тези 30 години над 800 души загинаха.

Споделяне

Още от Свят