7 души арестувани при антитерористична акция срещу джамия в Лондон

Седем души бяха арестувани тази нощ при операцията на британската полиция в джамия в Лондон. Претърсена бе Централната джамия в Северен Лондон и две съседни къщи. Хайката в района на Финсбъри парк е свързана с разследването на случая със смъртоносната отрова рицин, остатъци от която бяха открити неотдавна в лондонски апартамент, предаде Асошиейтед прес.

Джамията във Финсбъри парк е известна с това, че там проповядва имамът Абу Хамза ал Масри, привърженик на радикалния ислямизъм. Той е воювал срещу съветската окупация в Афганистан, изгубил е едното си око и двете ръце. Не се знае дали Ал Масри е сред задържаните при операцията.

Според очевидци операцията започнала в около 2 часа през нощта. В нея участвали близо 150 полицаи, пристигнали с петдесетина коли. Някои от тях били въоръжени, други носели стълби и приспособления за разбиване на врати. Видени били и два хеликоптера. Полицаи, екипирани за борба с безредици, нахлули в джамията през прозорците, съобщава Ройтерс, отново цитирайки очевидци.

В официалното съобщение на полицията се казва само, че са били арестувани седем души и че операцията е била извършена в съответствие с антитерористичното законодателство. Тя е във връзка с разследването за рицина и извършените по-рано този месец арести. В джамията не са били намерени никакви химически вещества, съобщи полицията.

По БТА

Споделяне

Още от Свят