7 години затвор задочно за забегналата банкерка от кръга “Орион”

Софийският градски съд призна за виновна и осъди на седем години затвор при първоначален строг режим скандалната “бизнесдама” от някогашния кръг от червени фирми “Орион” Веска Меджидиева. Това съобщиха от съда в петък. Меджидиева получи присъдата заради източването от три набирателни сметки на “Земеделска и промишлена банка” АД съответно на 55 млн., 19 млн. и 4 млн. неденоминирани лева. в периода октомври 1994 - май 1995 г. Заради източването на ЗПБ от лица от кръга “Орион” институцията бе докарана до фалит и затворена заедно с още 13 банки през 1996 г.

Присъдата е задочна, защото Меджидиева почти веднага след затварянето на ЗПБ се укри в Южноафриканската република, където тя и мъжът ѝ Румен Спасов се ползват със статута на “крупни инвеститори”. Между България и ЮАР няма спогодба за екстрадиция и въпреки упоритите постъпления на българската прокуратура през 1998 г., когато Иван Татарчев беше главен прокурор, южноафриканските власти отказаха да предадат Меджидиева на българското правосъдие.

Според разпоредбите на Наказателния кодекс, присъдата на бившата банкерка подлежи на изпълнение, ако тя се появи в България, преди да са изтекли десет години от произнасянето ѝ.

Освен затвор, Меджидиева трябва да плати и 3600 лева разноски по делото.

Банкерката бе оправдана по обвинението, че като председател на УС на ЗПБ е присвоила над 200 млн.неденоминирани лева от набирателна сметка на банката.

Съдът забрани на бившата банкерка да заема държавни и банкови длъжности за 7 години от влизането на присъдата в сила.

Така Меджидиева става вторият банкер на възлов пост в кредитна институция, която получава осъдителна присъда за присвояване на чужди средства в големи размери. Преди броени дни затвор получи единият от шефовете на Агробизнесбанк – Христо Александров.

Делата за банковите фалити в края на деветдесетте години бяха на „специален отчет” при предишния главен прокурор, но повечето от тях приключиха с присъди на банкери на по-ниски постове.

За източването на 200 хил. долара с фалшиви документи от хасковския клон на ЗПБ седемгодишна присъда в края на 2005 г. получи дясната ръка на Веска Меджидиева Цецка Петрова. Тя също забягна в ЮАР, но не успя да се задържи там поради липсата на достатъчно пари, които поради непредвидливост не бе успяла “да задели” за черни дни както началничката си. Петрова бе арестувана при влизането си в България, откъдето искаше да мине транзит за Западна Европа. 

През годините съпругът на Меджидиева Румен Спасов даваше дистанционно интервюта, в които нашироко обясняваше как семейството му е набедено в банкови далавери по политически причини, как няма такова нещо като кръга от партийни фирми “Орион”, как бизнесинициативите, които са предприели през 90-те години, са можели да бъдат много успешни. Двамата с Веска бяха известни с широкия размах на дейността си – от износа на агнета, до купуването на малки ВЕЦ, през арендуването на огромни масиви земя. Крупни суми на Меджидиева са минавали  и през финансовата къща на Петър Петров – Амигоса, който е подсъдим за пране на 99 млн. лв., придобити от кантрабанда на цигари.

Споделяне

Още от България