7-годишно дете, което се нуждае от трансплантация на сърце, е изоставено от родителите си

Дирекция "Социално подпомагане" е поела случая

Болница "Св. Георги" в Пловдив, където е настанено момиченцето.

7-годишно момиченце, което се нуждае от трансплантация на сърце, е изоставено от родителите си в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, съобщи директорът на дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив Надя Танева пред радио "Фокус" - Пловдив.

Семейството има още четири деца. Социалните работници са поели случая.

Детето е настанено за лечение в Детската неврология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив от близо месец. По информация от лекарите то е със сърдечна недостатъчност. Състоянието му е стабилно в момента, но като цяло случаят е тежък. Детето се нуждае от сърдечна трансплантация, каквито по мнението на лекари в България почти не се извършват. Детето е в неврологията, защото получава гърчове, съобщи сайтът Trafficnews.bg.

За момиченцето се грижи основно персоналът на лечебното заведение, както и родители на други болни деца в отделението. Често я навестява майка на три деца, която покрай грижите за собственото си болно бебе, купува храна, играчки, дрешки и лекарства на момиченцето, оставя ѝ стотинки за телевизора. "Момиченцето страда. Вярвам, че никое дете не заслужава такава съдба, още повече - болно. Това не е вещ, която може да се подари. Всеки ден пита: "Мама ще дойде ли". Какво да му отговориш на 7-годишно дете", пита запозната със случая жена, цитирана от Trafficnews.bg.

Шефката на "Социално подпомагане" Надя Танева каза още пред "Фокус", че детето е оставено от майката в клиниката, но не е изоставено в пълния смисъл на думата, по Закона за закрила на детето, тъй като майката не е подписала съгласие за пълно осиновяване. "Водим разговори със семейството всеки ден, работим и с детето. Мнението на лекарите, а и нашето мнение е, че то трябва да бъде настанено в център за настаняване от семеен тип с постоянна медицинска грижа", каза Танева. В по-късен етап от дирекция "Социално подпомагане" ще търси подходящо приемно семейство на територията на София-град, София-област и Пазарджик. Държи се да бъде в тези места, за да е по-близо. Работата по случая ще продължава във времето. Засега е важно състоянието на детето да се стабилизира напълно.

Танева информира още, че състоянието на болното момиченце е провокирало срив в психиката на майката и това е довело до първоначалното ѝ решение да го остави. На по-късен етап социалните могат да опитат да работят и за реинтегриране на детето обратно в семейството.

Фондация "Българска памет" на доброволни начала също помага на семейството на детето с хранителни продукти от близо 10 месеца.

Преди две години и половина друго болно дете бе изоставено от родителите си в Детската онкохематология в Пловдив. Историята на малкия Мустафа трогна много хора в цялата страна, които пожелаха да го осиновят. Но детето не успя да се пребори с левкемията.

Споделяне

Още от България