7 млн. лв. дава държавата за подкрепа на предприемачи

Три проекта на Министерството на икономиката в подкрепа на бизнеса и на развитието на предприемаческия дух през 2005 година представи пред журналисти министърът на икономиката Лидия Шулева във вторник. Общата им стойност е 7 млн. лв.

Това са проектите "Създаване на конкурентноспособни стартиращи фирми - Проект 100", "Проектът за внедряване на системи за самоконтрол и анализ на критичните точки НАССР" и Иновационният фонд, който ще финансира проекти за внедряване на иновации в продукти и технологии.

1 милион лева са предвидени от бюджета на министерството по "Проект 100". С тях ще се финансира създаването на нови малки и средни предприятия в областите Ямбол, Сливен , Пазарджик и Монтана, отбеляза Шулева. През миналата година по проекта стартираха фирми в 4 области с висока безработица - Видин, Шумен, Силистра и Добрич, припомни Лидия Шулева. По думите ѝ проектът е ценен, защото създава добри практики в предприемачеството, които стават модели за подражание. И тази година партньори на министерството в реализирането на проекта са Програмата за развитие на ООН и мрежата от бизнесцентрове Jobs.

207 фирми от млекопреработвателния сектор ще бъдат подпомогноти с 1 млн. лева за внедряване на системите НАССР, каза министърът на икономиката. С тях ще се подготви бизнесът за изискванията на ЕС. През 2004 г. проектът беше насочен към месопреработвателния сектор, припомни Шулева.

В подкрепа на малкия и среден бизнес, който не може да си позволи собствени развойни звена, е създаването на Иновационния фонд, чийто бюджет за 2005 г. е 5 милиона лева. Финансовият грант по него ще е 500 хиляди лева за научно-изследователски проекти и до 50 хиляди лева за технико-икономически предпроектни проучвания.

Въвеждането на нови продукти и технологии в производството на българските предприятия е от изключителна важност, за да устоят на конкурентния натиск на общоевропейския пазар, отбеляза Лидия Шулева. Чрез Иновационния фонд се създават центрове за трансфер на технологии, разработени съвместно с научни институти. Потребители на иновациите ще бъдат малките и средни предприятия, посочи Шулева.

Споделяне

Още от Бизнес