7 проекта си разпределят 135 млн. лева за наука

7 проекта си разпределят 135 млн. лева за наука

С около 135 млн. лева ще бъдат финансирани 7 проекта на научни организации за развитие на центрове за компетентност. Средствата са по програмата "Наука и образование за интелигентен растеж", а избраните проекти бяха обявени във вторник след месеци на оценка и забавяне.

В областта на мехатрониката и чистите технологии са избрани две предложения. Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще получи 23.67 млн. лв. за център за чисти технологии за устойчива околна среда. Технически университет - Габрово ще вземе 23.57 млн. лева. за център за интелигентни мехатронни еко- и енергоспестяващи системи и технологии.

В областта на информатика и информационни и комуникационни технологии са избрани проектите на УНСС за дигитализация на икономиката на стойност 13.33 млн. лв. и на сдружението "Център за комптентност ИКТ сигурност", което ще прави звено за национална и киберсигурност за 13.37 млн. лева.

Близо 24 млн. лева ще получи Институт по органична химия с център по фитохимия - София за център за устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биопродукти. Проектът е от сферата на индустрията за здравословен живот и биотехнологии. Другото избрано предложение в тази сфера е на Медицинския университет - Пловдив и е за център за персонализирана иновативна медицина, за който ще бъдат дадени 23.5 млн. лева.

В сферата на новите технологии в креативните и рекреативните индустрии има избран само едни проект. Той е на Висшето училище по мениджмънт и е за 13.38 млн. лв. С тях трябва да се направи център за компетентност за интелигентни решения в креативните и рекреативните индустрии.

Наскоро бяха сключени първите договори за европари за наука по програмата за образование. Плащанията от Европейската комисия по програмата остават замразени заради проблеми с контрола и управлението, установени преди повече от година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?