70 хиляди заразени в САЩ и исторически план за спасяване на икономиката

Почти всеки американец ще получи еднократна помощ от 1200 долара

70 хиляди заразени в САЩ и исторически план за спасяване на икономиката

Сенатът на САЩ прие мащабния план за стимулиране на икономиката в размер на 2 трилиона долара за справяне с последствията от епидемията от коронавируса чрез помощи за работниците и компаниите и инвестиции в здравната система.

Планът предвижда директни плащания от 1200 долара за почти всички възрастни американци  и допълнителна помощ от 500 долара за всяко дете. Освободените от работа работници ще получат по допълнителни 600 долара на седмица, в продължение на 4 месеца.

Републиканците и демократите преодоляха различията си на фона на все по-мащабната епидемия в САЩ. Броят на заразените в страната вече достигна 70 000, а почти половината са в Ню Йорк. Жертвите са 1050, но статистиката расте с всяка минута.

По брой установени заразени от коронавируса САЩ са на трето място в света след Италия и Китай.

В Ню Йорк обаче има признаци за намаляване на заразата, тъй като мерките са проработили.

Световната здравна организация обяви, че страната може да се превърне в нов епицентър на заразата.

Една трета от страната е под карантина в домовете си, а щетите за икономиката растат непрекъснато. 19 щати предприеха крути мерки, но обстановката не е спокойна и в останалите.

Мащабна намеса в икономиката

Планът за стимулиране на икономиката беше подкрепен от 96 гласа "за" и нито един "против" при необходими 60 в 100-местната горна камара на Конгреса.

За да бъде обнародван от президента Тръмп, той трябва да бъде приет и от Камарата на представителите, която ще го гласува в петък.

Белият дом и лидерите на двете партии в Сената обявиха споразумение по безпрецедентно спешно законодателство за мащабна помощ за компаниите, работниците и системата на здравеопазването, засегнати от пандемията от коронавирус, предаде Асошейетед прес.

Това е най-голямата в историята мярка за спасяване на икономиката.

Тя е планирана като неколкоседмичен или месечен модел за икономика, насочваща се към рецесия, и за нация, изправена пред потенциално ужасяващо отражение, отбелязва агенцията.

С 500 млрд. долара ще бъдат подкрепени компаниите, а 350 млрд. долара са отделени за кредити в подкрепа на малкия бизнес.

100 млрд. долара ще бъдат инвестирани в болниците. 

Пентагонът спира движението на войски по света 

В същото време Пентагонът обяви, че замразява за два месеца всички планирани движения на американски войски по света, включително дислоцирането и репатрирането на военнослужещи от места на конфликти, заради епидемията от коронавирус, предаде Франс прес.

Министърът на отбраната Марк Еспър нареди да се преустановят за 60 дни всички придвижвания на военни и цивилни служители на министерството и на живеещите с тях в чужбина членове на семействата им.

Заповедта обхваща около 90 000 американски военни в чужбина и важи за всякакви учения, дислоцирания, предислоцирания и други придвижвания на военни части.

"Към днешна дата не се предвижда тази заповед да се отрази на изтеглянето на американските сили от Афганистан, което трябва да завърши 135 дни след подписването на споразумението", сключено с талибаните на 29 февруари, се казва в изявление на Пентагона.

Към 25 март Пентагонът е потвърдил 435 случая на заразяване с коронавируса сред свои военни и цивилни служители, членове на семействата им и подизпълнители на ведомството.

Един подизпълнител е починал.

Във вторник беше съобщено за трима заразени американски морски пехотинци на борда на самолетоносача "Теодор Рузвелт", който плава в Тихия океан.  

Те са били евакуирани, а хората, с които са били в контакт, са поставени под карантина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?