70 издателства пускат книгите си с 20% отстъпка на Панаира на книгата

Над 70 български издателства ще представят своите книги по време на традиционния Пролетен базар на книгата, който ще се проведе от 20 до 24 май в зала 3 на НДК и ще премине под мотото "Купувайте книги като европейци".

Книгите ще се продават с 20% отстъпка, за да се популяризира българската книга и бъде по-достъпна за по-широк кръг от читатели. Отстъпката е и в знак на несъгласие с 20-процентната ставка на ДДС върху книгите в България, казват организаторите.

Официалното откриване на базара ще е утре – 20 май, от 11.00 часа. Входната такса ще бъде 1 лв., като за ученици, студенти и пенсионери входът ще бъде свободен.

По време на книжния панаир асоциация "Българска книга” ще бъде домакин на Генералната асамблея на Федерацията на европейските книгоиздатели, която ще се проведе в НДК.

В срещата ще вземат участие 32 делегати от 19 европейски държави. Един от най-важните въпроси, които ще бъдат обсъдени, ще е заведеното дело въз основа на групов иск на автори и издатели, претендиращи, че световната интернет-търсачка "Гугъл" е нарушила техните авторски права, като е сканирала книгите им.

Преди три години Сдружението на авторите, Асоциацията на американските издатели и група от автори и издатели заведоха дело срещу интернет-търсачката. Според компанията вече е постигнато споразумение за условията на публикуване на книги в интернет, което остава да бъде утвърдено и приключено от съда.

Споделяне

Още от