70 лв. глоба за превишена скорост, 40 лв. - за шофьори без колан

От 50 на 70 лв. се увеличава глобата за шофьорите, които превишат с повече от 50 км/ч разрешената максимална скорост на движение. Това реши в сряда Народното събрание, което прие на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

При повторно нарушение санкцията за превишена скорост ще бъде 150 лв.

В закона беше записано още, че нарушенията могат да се установяват и със записващи технически средства, които заснемат или записват датата и часа на нарушението, както и номера на пътното превозно средство.

С гласуваните поправки беше повишена на 40 лв. глобата за неправилно преминаване на автомобил през пешеходна пътека, край автобусна спирка или на червен светофар. Същата ще е глобата за шофиране на автомобил с износени гуми, за използване на мобилен телефон от шофьора без устройство "хендс фри" и за каране без предпазен колан.

Началникът на КАТ Алекси Стратиев обясни, че както в Европа, така и у нас се завишават санкциите за най-честите нарушения на пътя, които водят до катастрофи. При 50% от случаите причината е скоростта на движението.

Близо 600 души са загинали при пътно транспортни произшествия в България от началото на тази година. По думите на Стратиев, това е по-малко от броя на жертвите по пътищата през миналата година.

Той обясни още, че с камерите, които следят за нарушения на скоростта и движението по пътищата, се избягва субективния фактор на органите на КАТ, а контролиращата техника намалила с около 30% произшествията. Засега има 5 такива системи и те са в София, но е въпрос на време да се монтират и в други градове, добави Стратиев.

В отговор на въпрос той уточни, че и до момента не е имало проблем да се използват камери за установяване на нарушенията, но сега това се записва в закон.

В кулоарите на парламента председателят на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев се закани, че при следващи промени в закона може да се помисли и за въвеждане на санкции за виновниците за дупките по пътищата, които често стават причина за катастрофи.

Още от България