Според инвеститори в добив на екоенергия

70 млн. лв. от "зелената" добавка в тока отиват в НЕК, а не при производителите

Поскъпването цели капитализация на закъсалата НЕК да си покрива плащанията, смята бизнесът

70 млн. лв. от "зелената" добавка в тока отиват в НЕК, а не при производителите

Разлика от 70 млн. лв. в приходите, които трябва да осигури повишената от 1 юли добавка за изкупуваната зелена електроенергия, и разходите, които трябва да направи "Националната електрическа компания" (НЕК), за да плати на производителите на ток от слънце, вятър и биомаса, изчислиха в четвъртък инвеститори във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

 

От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) поискаха обяснение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) къде се губят парите, които ще бъдат начислени в сметките на битовите и бизнес потребители, но НЕК няма да плати с тях на ВЕИ-проекти, за които се твърди, че са основната причина за повишаването на цената на тока с 13 на сто, а не с обявяваните дълго време 10 процента.

 

От ДКЕВР обявиха, че зелената добавка, която плаща всеки клиент за задължителното изкупуване на скъпата енергия от ВЕИ, е трябвало да се вдигне повече от три пъти заради множеството зелени проекти, включени в последните дни преди 1 юли, за да се хване фиксираната към онзи момент по-висока цена на екотока.

 

Според бранша обаче тази зелена добавка е необосновано висока и поискаха от енергийния регулатор да обясни как се формира тя и къде точно отиват парите от нея. Инвеститорите допускат, че всъщност сумите отиват не в производителите на електроенергия по екологичен начин, а за финансиране на НЕК, която е в тежко финансово състояние.

 

"Има едно предположение, че целта на тази раздута добавка "зелена енергия" е не тези събрани средства да отидат за покриване на реално произведено електричество от производителите, а за да се капитализира НЕК. Да се вкарат пари в НЕК, за да може дружеството да покрива своите задължения", коментира председателят на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов.

 

По думите му е много важно българското общество да зададе въпроса така ли е наистина. "Наистина ли ние плащаме с месечните си сметки за ток повече отколкото получават реалните производители и ако това е така, къде остава разликата? За какво се харчат тези пари, които остават като разлика?", попита Газдов. Той определи обяснението за шоковото поскъпване на тока с бума на фотоволтаични централи, като "политическа дъвка, която и от ляво, и от дясно се опитват да си залепят в косата".

 

Тезата, че ВЕИ-ата се използват като претекст за повишение на цените, от което ще се възползва всъщност НЕК, изказа по-рано през деня пред бТВ и депутатът от БСП Драгомир Стойнов. Деян Червенкондев от ГЕРБ обаче обясни, че всъщност НЕК била в лошо финансово състояние именно заради "зелената енергия" и проекта АЕЦ "Белене".

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев продължи и в четвъртък да обяснява, че държавните фирми в енергетиката и трите частни електроразпределителни дружества не получават и стотинка от увеличението на тока, което отива за ВЕИ-тата.

 

"Осемте от 13-те процента, с които скача цената на тока, са за зелена енергия. Ако не беше тя, поскъпването щеше да е само с 5 на сто. Те биха включили всичко останало - квоти за въглеродни емисии, дългосрочни договори към американските централи, всички останали разходи на отрасъла", заяви Добрев пред Нова телевизия.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?