Според инвеститори в добив на екоенергия

70 млн. лв. от "зелената" добавка в тока отиват в НЕК, а не при производителите

Поскъпването цели капитализация на закъсалата НЕК да си покрива плащанията, смята бизнесът

70 млн. лв. от "зелената" добавка в тока отиват в НЕК, а не при производителите

Разлика от 70 млн. лв. в приходите, които трябва да осигури повишената от 1 юли добавка за изкупуваната зелена електроенергия, и разходите, които трябва да направи "Националната електрическа компания" (НЕК), за да плати на производителите на ток от слънце, вятър и биомаса, изчислиха в четвъртък инвеститори във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

 

От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) поискаха обяснение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) къде се губят парите, които ще бъдат начислени в сметките на битовите и бизнес потребители, но НЕК няма да плати с тях на ВЕИ-проекти, за които се твърди, че са основната причина за повишаването на цената на тока с 13 на сто, а не с обявяваните дълго време 10 процента.

 

От ДКЕВР обявиха, че зелената добавка, която плаща всеки клиент за задължителното изкупуване на скъпата енергия от ВЕИ, е трябвало да се вдигне повече от три пъти заради множеството зелени проекти, включени в последните дни преди 1 юли, за да се хване фиксираната към онзи момент по-висока цена на екотока.

 

Според бранша обаче тази зелена добавка е необосновано висока и поискаха от енергийния регулатор да обясни как се формира тя и къде точно отиват парите от нея. Инвеститорите допускат, че всъщност сумите отиват не в производителите на електроенергия по екологичен начин, а за финансиране на НЕК, която е в тежко финансово състояние.

 

"Има едно предположение, че целта на тази раздута добавка "зелена енергия" е не тези събрани средства да отидат за покриване на реално произведено електричество от производителите, а за да се капитализира НЕК. Да се вкарат пари в НЕК, за да може дружеството да покрива своите задължения", коментира председателят на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов.

 

По думите му е много важно българското общество да зададе въпроса така ли е наистина. "Наистина ли ние плащаме с месечните си сметки за ток повече отколкото получават реалните производители и ако това е така, къде остава разликата? За какво се харчат тези пари, които остават като разлика?", попита Газдов. Той определи обяснението за шоковото поскъпване на тока с бума на фотоволтаични централи, като "политическа дъвка, която и от ляво, и от дясно се опитват да си залепят в косата".

 

Тезата, че ВЕИ-ата се използват като претекст за повишение на цените, от което ще се възползва всъщност НЕК, изказа по-рано през деня пред бТВ и депутатът от БСП Драгомир Стойнов. Деян Червенкондев от ГЕРБ обаче обясни, че всъщност НЕК била в лошо финансово състояние именно заради "зелената енергия" и проекта АЕЦ "Белене".

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев продължи и в четвъртък да обяснява, че държавните фирми в енергетиката и трите частни електроразпределителни дружества не получават и стотинка от увеличението на тока, което отива за ВЕИ-тата.

 

"Осемте от 13-те процента, с които скача цената на тока, са за зелена енергия. Ако не беше тя, поскъпването щеше да е само с 5 на сто. Те биха включили всичко останало - квоти за въглеродни емисии, дългосрочни договори към американските централи, всички останали разходи на отрасъла", заяви Добрев пред Нова телевизия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес