70% от българите получават под 1200 лв.

Пламен Димитров

Все още 70% от българите получават под средната заплата от 1200 лв., заяви пред бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той припомни, че България остава страната с най-дълбока бедност в Европейския съюз.

По думите на Димитров масовите възнаграждения у нас варират между 700 и 800 лева. Това се случва въпреки договореното от синдикатите увеличение на доходите на работещите между 8 и 12%. Димитров напомни, че тази година бе постигнато 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличи се максималният осигурителен доход и таванът на пенсията стана 1200 лева. Освен това общо 255 000 лица и семейства ще получат енергийни помощи, тъй като са отпуснати 40 млн. лв. повече за целта.

По повод обявените протести на полицаите заради нищожната цена на нощния труд президентът на КНСБ подчерта, че от 2007 г. синдикатите настояват заплащането за нощен труд да се увеличи до 1 лев на час. Според Пламен Димитров е абсурдно сегашното доплащането да е едва 25 стотинки на час. Димитров посочи, че в колективните договори заплащането на нощния труд е по-високо, но засега те покриват едва около 30% от работещите. "Заплатите трябва да се увеличават. Цените ще растат и занапред. Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците", каза пред бТВ Пламен Димитров.

Във вторник КНСБ организира форум за работното време и полагането на извънреден труд. Стана ясно, че у нас съществува масово незачитане на свободното време на служителите и работниците. Все по-често срещано е заради липсата на работна ръка да се полага извънреден труд, а нарушенията на здравословни и безопасни условия на труд са масови. В България 41%  от работниците казват, че работното време не съответства на семейните и социалните им ангажименти, докато средно за ЕС този дял е около 22%.

Междувременно стана ясно, че работна група в социалното министерство обсъжда промени в Кодекса на труда. Идеята е извънредният труд за един работник да се повиши от 150 на 300 часа годишно. От КНСБ обаче настояха това увеличение да стане само чрез колективно трудово договаряне на отраслово и браншово равнище.

Споделяне

Още по темата

Още от България