Стоян Тонев:

70% от болничните клиники са губещи, ВМА не е ощетена от договора с фирмата

Ако разпределям според печалбите някои отделения трябва да останат без заплати

Стоян Тонев, сн. БГНЕС

Председателят на здравната комисия в парламента и бивш шеф на ВМА ген. Стоян Тонев обясни в събота, че в болницата има звена с много по-големи загуби от клиниката по дерматология и е практика във всички лечебни заведения губещите клиники да се финансират за сметка на печелившите.

Преди ден от одитен доклад на Министерството на отбраната стана ясно, че частна фирма е действала десет години на територията на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА), генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница. Договорът с фирмата ”Дерма прим” е бил сключен, за да може болницата да работи със здравната каса.

”Загубата е 10 млн. лева за 12 години на клиниката по дерматология, но при клиниката за реанимация за този период загубата е 36 млн. лева. Спешното звено пък губи 48 млн. Във всяка болница печелившите звена са не повече от 30%. Това са инвазивната кардиология, гастроентерологията, урологията. Ако аз трябва да разпределям според печалбата на всяка клиника, аз трябва на гастроентеролозите да давам по 50 000 лева заплата, а на реаниматорите въобще да не им давам”, коментира Тонев пред Нова телевизия.

Той посочи, че от договора с груповата практика ”Дерма Прим” болницата не е ощетена, а е спечелила, иначе генерираните загуби биха били още по-големи.

Тонев посочи, че случилото се е практиката във всички болници.

Той отречен купеният за клиниката лазарен апарат да не се използва и съобщи, че през него минават по 800 души на месец.

По повод високите разходи за биологични продукти, които са били тема на докторската дисертация на шефката на клиниката и съсобственик на ”Дерма Прим” Мирослава Кадурина, Тонев заяви, че биологичните продукти са най-модерното лечение на псориазис и ”ако човек го няма това в арсенала си на действие, значи той не е в медицината”.

”Всеки лекар, който прави дисертация, използва клиничния материал на клиниката му. Все едно да обвиним Генчо Начев, че е купувал клапи за 100 000 лева”, коментира Тонев. Той намекна, че атаките срещу него може да се дължат на подготвяните от управляващите реформи в здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?