70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапване от кърлежи

Д-р Ангел Кунчев

До момента са регистрирани около 70 случая на лаймска болест и около 30 случая на марсилска треска вследствие на ухапване от кърлежи. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в четвъртък пред БНР.

“Сравнено с миналата година сме с около 30% по-малко на брой случаи. Това се дължи основно на закъснението. Темпът на нарастване е сега, така че през следващите два месеца ще надминем бройката от миналата година“, коментира той.

Кунчев препоръча при излизане в природата или при по-продължителен престой в тревни площи да се използват репеленти или да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, защото така кърлежът не може да се впие в кожата.

"Добре е да се огледа тялото след прибиране от престой навън“, препоръча той.

“При ухапване от кърлеж препоръчваме да се търси лекарска помощ, особено когато става дума за деца или когато кърлежът е влязъл надълбоко в кожата на човека. Важното е да се махне колкото е възможно по-бързо и то трябва да се махне цялото му тяло, защото всяко нарушаване на целостта му крие рискове“, каза още Кунчев.

Заради климатичните условия кърлежите са повече през тази година, а обработките не са ефективни заради всекидневните валежи. 

Споделяне

Още от България