70 тона опасни фъстъци пуснати в търговската мрежа

Над 70 тона отровни фъстъци са разпространени в търговската мрежа в страната, съобщи във вторник БНТ. Пратката е пристигнала на пристанище Варна с контейнери от Гамбия. Вносител на стоката е софийската фирма “Прима Агро” ЕООД.

Част от фъстъците са били предназначени за производство на сладкиши, съобщиха от полицията във Варна.

Пратката е пристигнала у нас на 6 януари тази година. Фъстъците вече са били по складове, когато е започнала проверка за годността на стоката.
“Вносът е от Гамбия, който не подлежи на здравен контрол. Така че митническите власти не са били длъжни да ни уведомят и не са ни уведомили. Информацията за тези фъстъци получихме от министерството, където са получили сигнал”, заяви директорът на РИОКОЗ - Варна д-р Емил Ангелов.

Оказва се, че по решение на Европейския съюз на контрол подлежат стоки, внос от Китай, Бразилия, Египет и други страни, но не и от Гамбия.

Резултатите от пробите доказват високо съдържание на микотоксини във фъстъците. Те са канцерогенни и са опасни за човешкото здраве.

“Има риск от цироза или рак на черния дроб, но при продължителна консумация”, каза директорът на РИОКОЗ-Варна д-р Емил Ангелов.

30 тона от опасните фъстъци са били за кратко в склад във варненското село Каменар. “Собствениците на пратката не са изчакали резултатите от пробите и са ги транспортирали до София”, обяснява говорителят на ОДП-Варна Калинка Пенчева.

И до този момент не е известно къде се намират и останалите 40 тона от отровните фъстъци.

Предполага се, че част от тях вече са препродадени или са в сладкарски цехове в страната.

Всички данни от проверката са изпратени в Министерството на здравеопазването. В полицията е заведено досъдебно производство за разпространение на опасни за здравето храни.

Споделяне

Още от България