700 аптеки затварят до края на годината

700 аптеки затварят до края на годината

До края на годината около 700 аптеки в страната ще затворят врати заради намаленото потребление и намаляване на надценките на лекарствата, обяви в четвъртък председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"Надценките на лекарствата са намалели с повече от 25 % на свободна продажба и наполовина по линия на НЗОК. В момента в страната действат 3700 аптеки, а до края на годината ще останат само 3000", заяви Костов.

В столицата вече се наблюдавал спад в броя на аптеките. През октомври те са били 1150, а сега са 865. "От всички 3700 аптеки, 500 държат едва 5 % от пазара, което на практика означава, че са фалирали и правят под 100 лв. оборот на ден", обясни Костов.

"Всички сме поставени в тежка икономическа ситуация. Дистрибуторите на лекарства са силно декапитализирани. Задълженията на аптеките към дистрибуторите са над 180 млн. лв. към момента. Трима от основните дистрибутори на лекарства у нас се продават и никой не иска да ги купи", каза Николай Костов.

От Българския фармацевтичен съюз също смятат, че надценките върху лекарствата за търговците на едро и на дребно непрекъснато намаляват за сметка на останалите компоненти в крайната цена. "В момента доходите на търговците са на нива, които покриват само минималните необходимо-присъщи разходи", смятат от съюза.

"Разходите на една аптека са доста различни от тези на един обикновен магазин", обясни Костов. Друг проблем са безкрайните изисквания на НЗОК, които водят до повишаване на разходите за аптеките. Разходите за дистрибуция от друга страна са огромни. Дистрибуторите са затегнали начините на плащания и са изтеглили парите си от аптечния пазар, който в момента няма средства да работи. Затрудненото кредитиране на аптеките също е причина за намаляването на броя на аптеките.

ВАС потвърди глоба от 100 000 лева за НЗОК заради удръжки на аптеките

Междувременно стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от май миналата година, с което НЗОК бе глобена със 100 000 лева за нарушението на правилата за плащане на аптеките. През ноември 2007г. Българският фармацевтичен съюз сезира КЗК, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията като едностранно и противозаконно удържа на аптеките по 8% от цената на лекарствата. За същото нарушение КЗК бе глобила вече един път НЗОК през 2005г.

През май 2008 г. КЗК глоби НЗОК повторно със 100 000 за нарушаване на правата на аптеките по Закона за защита на конкуренцията. Причина за високата глоба е, че НЗОК въобще не е изпълнила нареждането на КЗК да не намалява дължимото на аптеките по закон възнаграждение за обслужването на здравноосигурените лица.

След налагане на глобата, НЗОК обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд. Със свое решение ВАС потвърди решението на КЗК, като отсъди, че поведението на НЗОК спрямо аптеките е незаконно и затова НЗОК трябва да бъде санкционирана със 100 000 лева.

Двете организации в бранша са против и забраната за продажба на детски храни в аптеките, която депутатите от здравната комисия приеха миналия четвъртък.

"Аптеките имат около 40 % пазарен дял в продажбата на такива храни. При някои млека делът на аптеките достига до 60 %. 50 млн. лв. е пазарът на детски храни у нас годишно", съобщи Костов. Според асоциацията достъпът до такива храни ще бъде силно органичен.

Споделяне

Още по темата

Още от България