Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

7000 българи със забрана да напускат страната заради нарушения на Шенген

0 коментара

7000 български граждани са получили едногодишна забрана да напускат България заради нарушаване на законите на страните, които са посетили или за използването на нередовни задгранични документи, съобщи Стоян Захариев, шеф на направление "Документи за самоличност и паспортен режим" в Дирекцията на Национална служба "Полиция".

Той каза още, че от Осло не са изпратили официално запитване до МВР във връзка с български граждани от ромски произход, поискали убежище в Норвегия. МВР се информирало от средствата за масова информация. Представител на Европейската комисия, който в момента е в София обаче казал, че има информация за възникнал проблем с български граждани, нелегално пребиваващи в Норвегия.

"Гранична полиция" ще затегне още контрола по границите, а "Икономическа полиция" ще проверява туроператорски фирми дали са склонявали да превозват кандидати за емигранти по своите туристически маршрути, за да се облагодетелстват. Това било решено на служебно събиране в сряда при министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов, който поискал да се изясни законно ли автобусите с роми от Русе са напуснали страната.

Още преди месец беше сигнализирано за две фирми, които агитирали русенски роми да отпътуват за Норвегия, където имало търсене на работна ръка, съобщиха от МВнР. От МВР съобщили, че едната фирма е проверена и сигналът не бил потвърден.

Захариев имал готовност да замине за Осло, за да се информира за случая и да помогне за изясняването му, както това стана при ситуацията с 1500-те български кандидат-емигранти в Белгия преди година и половина. Надявам се този отделен случай да не повлияе на възможността на всички българи да пътуват безвизово в страните от Шенгенското пространство, каза той.

След подобна емигрантска вълна от роми към страните от ЕС по отношение на Словакия бяха задействани мерките, предвидени от Шенгенското споразумение и на страната отново бе наложен визов режим със страните от съюза.

България ще постъпи коректно и ще съдейства за връщането на нелегално пребиваващите в Норвегия българи, дори това да е за нейна сметка поради деликатността на ситуацията, заяви той. Предполага се, че между 350 и 500 български граждани се намират в Норвегия нелегално. Те вероятно са се поблазнили от хипотетичната възможност да получат между 1500 и 3000 марки помощи и работа, след като пристигнат в северноевропейската държава, предполага Стоян Захариев.

© Copyright Mediapool

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.