72 часа арест за графит срещу Льо Пен върху Паметника на Съветската армия

Задържаният е 22-годишен студент с чисто съдебно минало

72 часа арест за графит срещу Льо Пен върху Паметника на Съветската армия

Софийската районна прокуратура е постановила 72-часов арест на младеж, задържан за рисуване със спрей върху Паметника на Съветската армия в София.

Случаят е от четвъртък преди полунощ, когато дежурните от видеонаблюдението в СДВР забелязали човек да пише по монумента и веднага изпратили екип.

На мястото е арестуван 22-годишен студент по биология, който надраскал с черен спрей “Refugees welcome, Le Pen go home” (“Бежанци, добре дошли, Льо Пен върви си вкъщи”).

Акцията очевидно е израз на протест срещу посещението на Марин Льо Пен, лидер на френската крайна десница, по-рано тази седмица. Тя бе в България, за да подкрепи Веселин Марешки и неговата "Воля" за предстоящите догодина европейски избори.

„Младият мъж е задържан в Първо РУ с полицейска мярка до 24 часа, а по случая е образувано бързо производство. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа“, съобщават от столичната полиция.

От държавното обвинение не уточняват каква е причината за удължаването на първоначалния арест на студента, което обикновено се прави при доста по-сериозни престъпления. По неофициална информация на Mediapool той е обвинен за хулиганство, но в по-тежката хипотеза – когато деянието се отличава с „изключителен цинизъм или дързост“.

По този текст от Наказателния кодекс обвиняемият е заплашен от затвор до 5 години. Защо прокуратурата преценява въпросния надпис като особено дръзко, а не обикновено хулиганство, засега не е ясно.

Предстои разследващите да внесат искане в Софийския районен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение на младия мъж, който е с чисто съдебно минало и не е осъждан.

Прави впечатление, че това особено усърдие на прокуратурата става факт на фона на поредната гневна реакция от руското посолство: „Много сме разочаровани, че въпреки уверенията на българската страна за засилване на охрана на Паметника на Съветската Армия през ноща срещу 16 ноември монументът отново беше осквернен. Принудени сме за пореден път да питаме: кога най-после вандализмът срещу паметника на борците с нацизма ще бъде спрян?“


Случайно или не, въпросната публикация е качена почти по едно и също време със съобщението за ареста на младия мъж в страницата на СДВР в социалната мрежа Фейсбук.

За последно Паметникът на Съветската армия бе надраскан в началото на октомври, когато обаче посланието за пореден път бе насочено конкретно срещу самия монумент с призив той да бъде премахнат. След това от МВР обявиха, че са поставили специални камери, които да следят за вандали.

Въпреки че паметникът десетки пъти е ставал обект на вандалски и артистични акции, досега не е имало задържан, при това с прокурорско постановление за 72 часа, което се изпълнява в националното следствие. Странното в случая е, че не става въпрос за неонацистки или дори обиден надпис, каквито биха могли да се тълкуват като „изключителен цинизъм или дързост“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?