724 млн. лева спестили домакинствата за месец

724 млн. лева спестили домакинствата за месец

Домакинствата са увеличили спестяванията си в банките със 724 млн. лв. през януари въпреки ниските лихви по депозитите, показва статистиката на Българската народна банка (БНБ). Влоговете на гражданите вече достигат почти 40 млрд. лв.

Увеличават се и депозитите на фирмите, но общата им сума от 15.6 млрд. лв. е далеч под спестяванията на домакинствата. Общо депозитите в банките достигат 58.95 млрд. лв. в края на януари.

Кредитирането обаче продължава да се свива. За месец отпуснатите заеми са намалели с близо 500 млн. лв. основно заради по-малкото кредити за бизнеса. Отчита се и спад на дадените заеми на годишна база с 8.4%, но той се дължи най-вече на изключването на банката с отнет лиценз КТБ от паричната статистика на БНБ.

За месец кредитите за бизнеса са се свили с 270 млн. лв. и достигат 30.74 млрд. лв. Още в началото на годината банкови анализатори прогнозираха, че затварянето на КТБ и проблемите на Първа инвестиционна банка от лятото на миналата година ще доведат до спад на заемите за фирмите. Според тях банките с български собственици, които бяха основни двигатели на този вид кредитиране преди кризата от миналата година, затягат условията за финансиране на бизнеса. В същото време част от компаниите, които до скоро са успявали да отговорят на критериите за кредитиране на банките с български собственици, не могат да изпълнят изискванията за финансиране на банките с чужди собственици.

През януари освен кредитите за бизнеса са намалели и тези за домакинствата. За месец те са със 163 млн. лв. по-малко и достигат 18.216 млрд. лв. Около 8.7 млрд. лв. от тях са ипотечни, а 7.3 млрд. лв. - потребителски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?