735 000 лева похарчени за пострадали от фиктивна буря джамии и църкви

735 000 лева похарчени за пострадали от фиктивна буря джамии и църкви

Около десет църкви и джамии в Разградска област са били ремонтирани предизборно от държавата със средства за възстановяване на щети от бедствия, въпреки че не са били засегнати.

Областната управа на Разград проверява как и защо са похарчени 735 000 лева за ремонт на храмовете.

Областният управител на Разград Валентин Василев съобщи в сряда, че според документацията, обект на проверката, крупната сума е отпусната от Междуведомствената правителствена комисия за възстановяването на щети, която бе председателствана от ресорния министър и вицепремиер в предишното правителство Емел Етем.

С решението се отпускат средства за шест джамии и четири църкви в Разградска област, засегнати от природно бедствие на 19 март.

Метеорологична справка обаче е показала, че на тази дата времето е било спокойно и бедствия не са регистрирани. Вятърът в този ден е бил 5 метра в секунда и е превалявало слабо.

Съмнителен е и фактът, че засегнати от въпросното бедствие са само религиозните храмове в областта, а по намиращите се около тях постройки няма нанесени щети.

Освен, че основанието за отпускането на парите е съмнително, нередности са открити и при изразходването им.

Така например в село Дянково вместо джамията са ремонтирани партийният клуб на ДПС и магазини в двора на джамийското настоятелство.

Справка на Mediapool за решението на междуведомствената комисия показа, че то е взето на 20 май т.г. и са гласувани разходи за общо 23 702 862 лева.

Парите за ремонта на храмовете са били предоставени на Министерството на държавната администрация и административната реформа за област Разград. Разходът е формулиран "за възстановяване на молитвени домове", но не се посочва от какво са пострадали те.

За така и неремонтираната джамия в село Дянково са били предвидени 96 097 лв. Най-много пари са отпуснати за джамиите в село Стражец и село Мортагоново – по 105 474 лв за всяка от тях.

59 315 лв. са дадени за църквата в с.Топчии, 49 147 лв. за църквата в с.Дряновец, 65 017 лв. за църквата в с.Осенец, 58 427 лв. за църквата в с.Черковна, 66 563 лв. за джамията в с.Липник, 56 962 лв. за джамията в с.Недоклан и 73 195 лв. за джамията в с.Киченица.

Проверката на областната управа в Разград ще приключи до седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България