75 затворници се присъединиха към гладната стачка в Гуантанамо

75 затворници се присъединиха към гладната стачка в Гуантанамо

75 затворници в американската морска база в Гуантанамо са обявили гладна стачка в понеделник, съобщи Ройтерс. Те се присъединили към малцината, които отказват да поемат храна и се захранват насила от август миналата година насам, заявява военен служител, цитиран от телевизия СиЕнЕн.

Командир Робърт Дуранд, говорител на операцията по задържане в Гуантанамо, определи гладната стачка като опит от страна на затворниците да привлекат вниманието на медиите и да упражнят натиск върху Съединените щати да освободят около 460 мъже, задържани там като вражески бойци.

Затворниците се броят за участници в гладната стачка, ако пропуснат девет последователни хранения, а повечето от 75-те преминаха тази граница в неделя, каза Дуранд, цитиран от СиЕнЕн. Повечето отказват да се хранят, но продължават да пият течности, допълни той.

Една от групите, които гладуват в момента, е била насилствено хранена чрез сонда през носа, а трима други затворници отказват да ядат от 8 август, коментира Дуранд.

Гладните стачки избухват периодично от момента, когато първите заподозрени затворници от Ал Кайда и талибаните бяха отведени в американската база в Югоизточна Куба през 2002 година.

Дуранд заяви, че настоящата стачка може би е синхронизирана със серията от изслушвания, предвидени за юни от американските трибунали по обвинения за престъпления в Гуантанамо, които формално се наричат комисии.

“Новата гладна стачка вероятно е координирана, но краткотрайна. Усилията са насочени тя да съвпадне с изслушванията на военните комисии, планирани за следващите няколко седмици, тъй като прокурори и журналисти обикновено идват в Гуантанамо, за да наблюдават процедурата,” посочва в писмо Дуранд.

Той каза, че това може също да е свързано с инцидента на насилие в лагера на 18 май, когато двама затворници са се опитали да се самоубият с предозиране на резервни лекарства. Още няколко атакували охраната, която нахлула в общите помещения, за да предотврати опит за обесване.

Правозащитни организации продължават да критикуват безсрочното задържане на чуждестранни граждани в Гуантанамо. Президентът Буш заяви наскоро, че иска да закрие затвора, но служителите от администрацията твърдят, че хората в затвора са опасни и трябва да останат затворени някъде другаде, ако не в Гуантанамо.

Военни източници посочват, че 287 затворници в Гуантанамо са освободени или пренасочени към други правителства, а преговорите за връщането по родните места за доизлежаване на наказанието на над 100 други продължават.

Споделяне

Още от Свят