750 000 поискаха освобождаване на каталунските сепаратистки лидери

750 000 поискаха освобождаване на каталунските сепаратистки лидери

Общинската полиция в Барселона съобщи, че 750 000 души са участвали в събота вечер в голяма демонстрация с искане за освобождаване на десетимата сепаратистки лидери, които са в предварителния арест, предаде Франс прес.

Демонстрацията, продължила около два часа, премина под лозунгите: "Свобода за политическите затворници!" и "Вън окупационната сила". Тя бе свикана от две граждански организации, които искат независимост - Каталунското национално събрание и Омниум Културал. Двамата лидери на тези организации са в ареста.

Правителството на автономната област бе свалено от централната власт в Мадрид, след като регионалният парламент прие едностранна декларация за незавимост на 27 октомври, напомня ДПА. След това редица каталунски политици бяха обвинени в бунт, подривна дейност и злоупотреба с държавни средства заради ролята им в опита за обявяване на независимост

Осем министри, задържани след приемането на декларацията за независимост, остават в предварителния арест.

Сваленият премиер Карлес Пучдемон и четирима министри от кабинета му избягаха в Брюксел и все още са на свобода, въпреки че срещу тях е издадена международна заповед за арест.

Социологически проучвания сочат, че 7,5-те милиона жители на Каталуния са разделени поравно между отделяне и оставане в Испания.

Испанската конституция определя нацията като неделима и гласи, че въпросите на националния суверенитет са от компетенцията на националния парламент в Мадрид, напомня Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Европа