750 хиляди педофили търсят жертви през Интернет

750 хиляди педофили търсят жертви през Интернет, съобщи по време на "Открит урок по безопасен интернет“ координаторът на Националния център за безопасен Интернет Георги Апостолов. Урокът бе изнесен в понеделник пред ученици от Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникации.

Апостолов обясни на учениците, че колкото по-силен е сексуалният подтекст в ника, с който те се представят в интернет пространството, толкова по-голяма е опасността да станат жертва на педофили. Според Апостолов трябва да се въведат правила за безопасност в Интернет. По думите му трябва да има ограничен достъп до личната информация в профилите на лица под 18 години.

Началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев каза, че посегателствата над деца посредством Интернет пространството са зачестили.

Той даде пример със заловената наскоро група педофили, които са набирали жертвите си от сайтове за запознанства.

Колев заяви, че най-уязвими са децата между 10 и 13 години. "В сайтовете за запознанства те често публикуват предизвикателни снимки, с цел да направят впечатление на своите приятели. Публикуват се и много лични данни, като града и квартала, в който живеят, което дава възможност много лесно да бъде достигнато до тях и да станат жертва на посегателство", каза той.

Колев посочи, че много често деца са канени на кафе от непознати, които са осъществили връзка с тях чрез глобалната мрежа. Впоследствие децата се оказвали в къща, където са им предлагани алкохол и упойващи вещества и където стават жертва на сексуално посегателство.

Колев подкрепя идеята на Националния център за безопасен интернет за създаване на публичен регистър на осъдените за сексуални посегателства срещу деца. "За да може тези хора да се познават от всички и, когато някои от тях се появи в квартала ни, да знаем за какво става дума и да се предпазваме", обясни Колев.

Демонстрационният урок бе посветен на Световния ден за безопасен Интернет – 9 февруари. На учениците бяха раздадени книги, в които са описани правила за безопасно ползване на интернет. Книгата се разпространява във всички страни-членки на Европйския съюз като част от инициатива за безопасността на децата в Интернет.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?