758 млади висшисти започват работа в администрацията по проект на социалното министерство

758 млади висшисти ще бъдат назначени на работа в публичната администрация, съобщи пресцентърът на агенцията по заетостта към социалното министерство. Това са хората, класирани на приключилата днес втора процедура за кандидатстване на безработни висшисти до 29-години за работа в централни ведомства, областни или общински администрации.

В първия етап на програмата, проведен през юни т.г., са се явили 448 кандидати за обявените 800 места.

В проведения сега конкурс са участвали 2509 младежи. От обявените общо 1084 места те са проявили интерес към 834.

От обявените 166 места в осем министерства най-голям е бил интересът към работа в министерството на транспорта и съобщенията /513 кандидати/, следван от министерството на отбраната /497 кандидати/, министерството на околната среда и водите /258 кандидати/ и министерството на регионалното развитие и благоустройството /247 кандидати/. Най-търсени в министерствата са били млади хора, завършили публична администрация, право, икономически специалности, социални дейности, компютърни специалисти.

В агенцията по заетостта и териториалните ѝ структури са пожелали да работят 1012 кандидати. За работа в агенцията по социално подпомагане и поделенията ѝ в страната са кандидатствали 318 души.

В областните и в общински администрации обявените работни места по проекта са били 657, като най-много от тях са били за строителни инженери, архитекти, юристи, еколози, икономисти. Нито един младеж, отговарящ на критериите в конкурса, не е кандидатствал за обявените позиции в 11 общински администрации - Гърмен, Якоруда, Ружинци, Роман, Угърчин, Берковица, Бойчиновци, Челопеч, Омуртаг, Венец и Върбица.

Проектът на социалното министерство и агенцията по заетостта позволява на млади висшисти да работят шест месеца по своята специалност в администрацията. Програмата им осигурява възнаграждение от 220 лв., осигуровки, годишен платен отпуск и болнични. Изискванията към кандидатите са били да не са по-възрастни от 29 години, да са завършили висше образование през 2002 или 2003 г. със специалност, отговаряща на изискването за съответните работни места, както и да имат среден успех от следването и дипломирането над добър 4.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: